Ucraina primește semnale foarte bune de la Bruxelles. Mai exact, în raportul anual privind extinderea UE, Comisia Europeană a apreciat miercuri că Ucraina ar putea să treacă la următoarea etapă de negociere cu privire la aderarea la UE „cât mai curând posibil” în 2025.
Ucraina a continuat să promoveze reforme-cheie, deși luptă cu rușii
Șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a afirmat că Ucraina „a continuat să promoveze reforme-cheie, deşi luptă într-un război brutal de agresiune”. Ar urma să avanseze tratativele în domenii cum ar fi justiţia, reglementările financiare şi drepturile fundamentale.
Este știut faptul că aderarea la Uniunea Europeană este o prioritate strategică pentru Ucraina, susţinută puternic de preşedintele Volodimir Zelenski, mai ales după ce ţara a fost invadată de forţele ruse în februarie 2022.
Procesul de negociere este foarte complicat, necesitând ani de schimbări în administraţie, legislaţie şi economie până când statul candidat îndeplineşte standardele UE.
Turcia și Georgia, urmărite de ghinion
Vedem cazul Turciei, cu care negocierile au început în 2005, însă sunt blocate de multă vreme. În raportul prezentat miercuri, Comisia nu a indicat existenţa vreunui progres, deşi a remarcat o „reangajare treptată”.
Putem aminti și de negocierile cu Georgia, care au fost suspendate din luna iunie, când guvernul de la Tbilisi a impus o lege împotriva organizaţiilor neguvernamentale şi de presă finanţate din străinătate.
Rusia, la un pas de o nouă victorie în Ucraina
Armata rusă este aproape de o victorie importantă în estul Ucrainei unde a reușit să ocupe sute de kilometri pătrați. Cuceririle rușilor au fost cu prețul pierderii mai multor vieți în rândul soldaților..
Iar sosirea soldaților nord-coreeni în regiunea rusă Kursk ar putea oferi Moscovei un avantaj care îngrijorează Ucraina. Mai mult, Vladimir Putin a transmis un mesaj Occidentului prin organizarea un nou exercițiu militar nuclear. Este pentru a doua oară în ultimele două săptămâni când armata rusă a efectuat un test nuclear amplu.
Vladimir Putin a transmis: „Utilizarea armelor nucleare este o măsură excepțională pentru asigurarea securității statului. Având în vedere creșterea tensiunilor geopolitice, apariția de noi amenințări și riscuri externe, este important să avem forțe strategice moderne, mereu pregătite pentru utilizare în luptă”, potrivit theguardian.com.