Evenimentul Zilei > International > Situația din estul UCRAINEI este tot mai ÎNGRIJORĂTOARE. Autoritățile vorbesc despre „CRIME de RĂZBOI”
Situația din estul UCRAINEI este tot mai ÎNGRIJORĂTOARE. Autoritățile vorbesc despre „CRIME de RĂZBOI”

Situația din estul UCRAINEI este tot mai ÎNGRIJORĂTOARE. Autoritățile vorbesc despre „CRIME de RĂZBOI”

Ministerul ucrainean de Externe și-a exprimat îngrijorarea, aseară, în ceea ce privește „intensificarea acțiunilor forțelor ruse teroriste din Donbas”. Alte surse vorbesc, dimpotrivă, despre „ofensiva înfricoșătoare” a forțelor ucrainene într-o încercare de a crea „noi realități pe teren”.

Potrivit unei declarații citate de EurActiv, în ultimele două zile, forțele ruse au desfășurat în Ucraina atacuri masive pe linia de contact cu toate armele pe care le aveau la dispoziție, inclusiv racheet Grad, artileri de 122 și 152 de mm, mortiere de 82 și 120 de mm, tancuri, toate interzise de Acordul de la Minsk.

Armele rușilor au ucis 8 soldați ucraineni și au făcut 26 de răniți, conform declarației citate.  

Și zonele rezidențiale au fost bombardate. „Doi civili au fost răniți. Orașele Yasinovata și Avdiyivka au rămas fără electricitate din cauza atacurilor. Peste 400.000 de civili pașnici din regiune nu au acces la apă, căldură și energie, în condiții vitrege ale vremii, iar atacurile militanților continuă, situația umanitară se deteriorează tot mai mult”.

Conform MAE ucrainean, „astfel de acțiuni ale Kremlinului se califică drept crime de război, o încălcare a Convenției de la Geneva din 12 august 1949, o distrugere ilegală, intenționată și extinsă a proprietății, nejustificată de o necesitate militară”.

Kievul crede că escaladarea actuală a situației din Donbas indică în mod clar „nerespectarea de către Rusia a angajamentelor asumate în acordurile de la Minsk, împiedicând astfel stabilizarea situației și progresul în sfera securității și umanitară”.

Postul de radio Europa Liberă descrie, însă, altfel situația. Se vorbește despre o ofensivă a forțelor ucrainene pentru a crea „noi realități pe teren”. „Făcând asta, trupele pro-Kiev au creat lupte sângeroase cu inamicii, avansând sau încercând să-și creeze avantaje în ultimele săptămâni”, scrie Christopher Miller for RFE/RL, relatând din Novoluhanske.

Situația din Ucraina s-a aflat printre subiectele discutate la Berlin, ieri, de președintele Petro Poroșenko cu cancelarul german Angela Merkel.