Ucraina: GOGOAȘA Armistițiului! Cine TRAGE în cine?
- Radu Pădure
- 16 februarie 2015, 16:43
Acordul politic de la Minsk de săptămâna trecută se dovedește o mare cacealma. Luptele din Estul Ucrainei continuă între armata ucraineană și rebelii pro-ruși, fiecare tabără acuzând-o pe cealaltă de încălcarea acordului de încetare a focului.
A doua zi după intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului stabilit la Minsk, luni 16 februarie, luptele continuau la fel de dezlănțuit în jurul orașului Debalțev. În localitate sunt cantonați mai multe mii de soldați ucraineni amenințați cu încercuirea de separatiștii care încearcă să cucerească acest nod de cale ferată strategic.
Analoti Stelmak, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de Le Nouvel Observateur, declară că rebelii au executat în jur de 90 de focuri cu lansatoare multiple de rachete asupra orașului și a satelor din jur.
Rebelii ar fi primit ordin „să cucerească Debalțev cu orice preț”, susține Stemak. El afirmă că militarii ucraineni nu ar fi deschis focul decât pentru a se apăra.
Natalia Karabuta, un oficial al primăriei Debalțev, care a fost evacuată, declară că în oraș se mai află blocați aproximativ 5000 de civili. Aprovizionarea cu produse de bază, inclusiv pâine, este imposibilă, susține Karabuta:
„Ziua de ieri (duminică - n.r.) a fost liniștită, nu s-a tras decât cu arme de foc, dar astăzi a reînceput totul, se aud explozii în permanență.”
Ucraina a asigurat că respectă întru totul încetarea focului, dar că a fost ținta a „112 atacuri în ultimele 24 de ore”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin. El spune că „se trage cu mortiere și cu rachete Grad”.
În aceste condiții, a declarat un purtător de cuvânt militar, „nici nu se pune problema să ne retragem armamentul greu”.
La rândul lor, rebelii pro-ruși afirmă că nici ei nu vor începe să-și retragă armele grele înainte de încetarea „totală” a tirurilor.
Eduard Basurin, purtător de cuvânt al rebelilor, care a acuzat forțele ucrainene că trag asupra aeroportului din Donețk, declară:
„Retragerea armamentului greu nu se poate realiza decât în anumite condiții, mai ales după încetarea totală a focului.”