Ucraina, înainte de Gaza pentru public și presă, după doi ani de război

Hamas / Sursa foto: Twitter

Presa franceză dedică mai puțin timp de difuzare și articole conflictului israelo-palestinian, în comparație cu războiul din Ucraina care durează de doi ani.

După doi ani de război, Ucraina este înainte de Gaza în ochii publicului și ai presei din Franța. Unele redacții justifică această alegere prin necesitatea găsirii de resurse pentru războiul care are loc în estul Europei și despre care publicul spune că este mai puțin „obosit”.

Diferențe între Ucraina și Gaza

Accesul jurnaliştilor pe teren prezintă diferenţe notabile față de conflictul israeliano-palestinian, ceea ce asigură acoperirea mediatică a acestuia.

„Din cele 20 de programe de știri analizate, doar 29 de secunde de timp de antenă au fost dedicate Gazei și soartei palestinienilor”. Această constatare, conturată de doctoranda în sociologie media Célia Chirol, se bazează pe un studiu al știrilor de televiziune de la TF1, France 2 și M6 din 8 până în 14 ianuarie 2024.

Două evenimente ar fi trebuit să fi atras totuși atenția presei la aceste date: „100 de zile” de la atacul Hamas și procesul intentat Israelului, acuzat de „genocid” în Gaza de către Africa de Sud în fața Curții Internaționale de Justiție, proces care a avut „0 secunde de timp de difuzare”.

Războiul contra teroriștilor palestinieni, de mai mic interes

Studiul Céliei Chirol, susținut din nou între 5 și 8 februarie, cu ocazia omagiului adus victimelor franceze din 7 octombrie, a fost continuat în perioada 4-15 februarie de mass-media Arrêt sur images.

În aceste diferite perioade de timp, dacă de fiecare dată se evidențiază dezechilibrul dintre tratarea mediatică a soartei palestinienilor și cea a israelienilor, observăm și acoperirea generală slabă a conflictului în timpul acestui eveniment zilnic pentru milioane de francezi.

Războiul Israelului împotriva teroriștilor palestinieni Hamas ocupă mai puțin timp de antenă decât „noul videoclip muzical Jennifer Lopez” și o „schimbare a rețetei pentru bomboane Carambar” combinate, explică Célia Chirol pe blogul ei.

A obosit lumea de Ucraina? Se pare că nu

La mai puțin de patru luni de la atacul Hamas din 7 octombrie, conflictul intră în punctul orb al știrilor internaționale. Pe de altă parte, un alt război, început în urmă cu doi ani, încă ocupă primul loc: Kievul împotriva Moscovei.

Pe 16 februarie, Volodimir Zelenski a venit la Paris pentru a semna un acord de securitate. A treia vizită în Franța a președintelui ucrainean în doi ani și încă o oportunitate de a cere arme și ajutor financiar.

Cu toate acestea, peste 50 de jurnalişti au fost prezenţi pentru a asista la sosirea lui la Palatul Elysée. Mass-media aparținând aceluiași grup, precum Quotidien și LCI, au trimis mai multe echipe. De la „La Croix” la RTL prin „20 Minutes”, evenimentul a fost de neratat. Departe de oboseala de care se temea președintele ucrainean.

După doi ani de război, subiectul Ucraina e încă destul de cald

Mai multe redacții au ales să se ocupe mai puțin de războiul dintre Israel și Hamas pentru a menține resursele pentru războiul care are loc în Europa de Est. Miercuri, 21 februarie, „Le Monde” a deschis un live dedicat războiului din Ucraina, ca în fiecare zi, dar nu și conflictului din Orientul Mijlociu.

„Aceasta este o metodă unică de procesare”, analizează sociologul media Jean-Marie Charon. O alegere făcută și de „20 Minutes”, care și-a lansat transmisia în direct cu mult înainte de 24 februarie 2022 și de începerea „operațiunii militare ruse” în Ucraina.

„Din punct de vedere istoric, '20 Minutes' a fost întotdeauna prezent în știrile internaționale. De la începutul conflictelor, ne-am deschis live-uri pentru a le permite cititorilor noștri să aibă acces la informații în timp real”, explică directoarea redacţiei ziarului „20 Minutes”, Fanny Annoot-Oualia.

Lupta contra teroriștilor palestinieni aduce foarte puține noutăți

Dar „de-a lungul timpului, live-ul Israel-Hamas a devenit repetitiv și au fost mai puține informații de transmis. Așa că ne-am oprit pe 12 ianuarie. Asta nu înseamnă că nu mai acoperim subiectul, continuăm să scriem articole și să urmărim zilnic evoluțiile”, dar forțele motrice ale mass-media au fost reorientate.

Între 7 octombrie și 31 decembrie 2023, „20 Minutes” a scris 451 de articole despre războiul Israel-Hamas, cifră care a scăzut la 120 între 1 ianuarie și 21 februarie 2024.

În timp ce în aceste două perioade, numărul de articole dedicate Ucrainei este aproximativ la fel (143 față de 140). Iar efectul oboselii în ceea ce privește conflictul israeliano-palestinian este perfect vizibil la nivel de audiență: cititorii și-au mutat vizibil atenția de la un război la celălalt.

Riscurile relatărilor despre războiul Israelului contra teroriștilor palestinieni

„Mass-media seamănă cu oamenii obișnuiți: avem cheile pentru a înțelege războiul din Ucraina, mai puțin conflictul israeliano-palestinian”, spune Dominique Wolton, director de cercetare la CNRS și specialist media.

„Este mai ușor să vorbim despre Ucraina, există o viziune dihotomică” care face posibilă identificarea mai bună a atacatului și a agresorului, adaugă el. O viziune maniheană imposibil de copiat în cazul conflictului Israel-Hamas.

„Nu știm care tabără este cea mai violentă, atingem rapid subiectul antisemitismului... Este un subiect asupra căruia mergem în vârful picioarelor”, adaugă Dominique Wolton.

De ce Ucraina e încă de interes

Și apoi, dincolo de legea „moarte/kilometru”, războiul din Ucraina și pericolul pe care Vladimir Putin îl reprezintă pentru UE aduc, potrivit expertului nostru, „europenii împreună”, și alături de ucraineni.

Asta fără să ținem cont de faptul că „liderii partidelor politice sunt mai înclinați să se poziționeze asupra Ucrainei decât asupra Israelului, pentru că după multă stângăcie la început, toată lumea și-a retras mingile pentru că nu era mare lucru de câștigat”, subliniază Jean-Marie Charon. Care adaugă: „din momentul în care situația nu evoluează, avem impresia că publicul se satură de asta”.

Totuşi, „acest fenomen de oboseală nu există cu războiul din Ucraina”, mai precizează el. Acest conflict, deși a înregistrat puține progrese la nivelul frontului, menține „o nehotărâre” cu privire la armata care conduce și un suspans „cu privire la ajutorul american”, de exemplu, pe lângă „planul din spate ipotetic al unui conflict european”.

Interesul pentru războiul antiterorist a slăbit

Publicul este ținut în suspans și cere mai multe informații. Redactor-șef al serviciului internațional „Le Figaro”, Patrick Saint-Paul a observat și un „interes puternic după 7 octombrie” pentru Israel. Un „efect de uimire”, după care „interesul s-a stins”.

„Este același lucru si cu privire la Ucraina”, spune el, cu diferența că interesul s-a extins pe întregul „primului an de război”. „Cititorii revin când există ceva puternic de spus, dar, în rest, există oboseală”.

Pe Google Trends, căutările pentru războiul din Ucraina au trecut rapid înaintea căutărilor pentru conflictul israelo-palestinian. Iar în cadrul secțiunii „Internațional” din „Le Figaro”, trei dintre cele mai citite patru articole de miercuri s-au concentrat pe conflictul dintre Kiev și Moscova.

Războiul dintre Israel și Hamas dispare uneori de pe paginile de start. Pe site-ul „Le Parisien” îi este dedicat un singur insert, sub rubrica Fapt divers. Nici știrile din Orientul Mijlociu nu au fost găsite nicăieri printre cele 18 articole evidențiate de „Le Monde” în după-amiaza zilei de 21 februarie.

Autorii cercetării se bazează pe propaganda teroriștilor Hamas

Ar fi imposibilă aceeași relatare a celor două conflicte? Din Gaza, însă, videoclipuri sunt postate online în fiecare zi. „Este pentru prima dată în istorie când are loc un masacru cu atât de multe documente filmate și transmise în direct”, susține Célia Chirol.

„Sunt 30.000 de morți în Gaza, când vom avea indignare internațională?”, îşi exprimă indignarea Dominique Wolton. Numărul morților civili este dat zilnic, cu siguranță de către Ministerul Sănătății controlat de teroriștii palestinieni Hamas, dar este considerat de încredere, inclusiv de către serviciile de informații israeliene. Dar „redacțiile sunt ținute la distanță”, susține Jean-Marie Charon.

În schimb, Kievul caută atenția presei occidentale. „În Ucraina, putem merge pe front, nu şi în Gaza. Putem avea mărturii prin telefon, dar lipsește experiența trăită, culorile, tot ceea ce face un reportaj puternic”, confirmă Patrick Saint-Paul. Mărturii, imagini, documentare, monitorizare a acțiunilor în justiție... Presa a putut acoperi masacrul de la Bucea sau distrugerea Mariupolului zile, chiar săptămâni.

Statul Major ucrainean furnizează informații în mod regulat și își deschide porțile jurnaliştilor trimiși pe teren, precum celor de la „Le Parisien” recent sau „20 Minutes” anul trecut. Accesul pe teren, cererea publicului, claritatea problemelor... Întoarcerea privirii de la Gaza pentru a ne concentra asupra Ucrainei devine, prin urmare, foarte tentantă, potrivit 20minutes.

(Articol de Xavier Regnier, Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)