După ce actorul Volodimir Zelenski a câștigat la un scor zdrobitor primul tur al alegerilor prezidențiale, competiția din Ucraina capătă tot mai pregnant aspectul unui spectacol. Joi 4 aprilie, Zelenski și președintele în exercițiu Petro Poroșenko, ieșit pe locul doi în primul tur, au căzut de acord ca o dezbatere directă a lor să aibă loc pe cel mai mare stadion din țară, Olimpiiski din Kiev, cu o capacitate de 70.000 de locuri pe scaune, informează AFP.

La doar câteva zile după primul tur, cei doi candidați s-au atacat reciproc prin intermediul unor postări video pe rețelele de socializare.

Acuzat că refuză dezbaterea tradițională din cauza lipsei sale de experiență și a programului său vag, Volodimir Zelenski i-a arucat mănușa președintelui Petro Poroșenko, punându-i condiția ca dezbaterea să aibă loc pe Olimpiiski.

„Mă chemați la dezbatere. Ați crezut că o să fug, să evit sau să mă ascund? Nu… Accept provocarea”, a declarat Zelenski într-un clip filmat chiar pe stadionul care a găzduit finala Euro-2012.

„Un stadion? Fie și un stadion! Vă aștept Volodimir Alexandrovici (Zelenski)”, a replicat câteva ore mai târziu Poroșenko. Acesta a ținut totuși să precizeze: „Dezbaterea nu este un show. A fi președinte și comandant suprem nu este un joc.”

Actorul, care a câștigat în primul tur în 25 de regiuni, față de numai două pentru Poroșenko, a mai pus o condiție: un examen medical pentru ambii candidați, „pentru a dovedi poporului că nu sunt nici alcoolici, nici toxicomani”.

Această condiție a lui Zelenski pare să fie un răspuns la zvonurile că ar consuma cocaină, iar Poroșenko ar bea prea mult.

Președintele, prin purtătorul său de cuvânt, a anunțat că analizele sale vor fi făcute publice vineri dimineața, pe 5 aprilie.

Al doilea tur de scrutin este programat pentru data de 25 aprilie.

 

Te-ar putea interesa și: