UCRAINA va recâștiga controlul asupra frontierei sale cu RUSIA doar la finalul procesului Minsk. Planul celor patru lideri care s-au întâlnit aseară, al Berlin

UCRAINA va recâștiga controlul asupra frontierei sale cu RUSIA doar la finalul procesului Minsk. Planul celor patru lideri care s-au întâlnit aseară, al Berlin

Liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franșei au căzut de acord, aseară, asupra unei „foi de parcurs” pentru a revigora procesul de pace din estul Ucrainei, deși detaliile planului trebuie puse la punct de către miniștrii de Externe, în următoarea lună.

Cancelarul german Angela Merkel i-a invitat pe cei trei președinți la Berlin, pentru discuții în formatul „Normandia 4”, după un an și jumătate, insistând că este puțin probabil să se facă un progres major, este important ca astfel de discuții să aibă loc.

„Sunt convinsă că este bine să redeschidem canalele de comunicare, la acest nivel”, a declarat Merkel, la finalul întâlnirii.

Ea a recunoscut că cei patru lideri nu au obținut miracole, dar a subliniat încă o dată că discuțiile sunt necesare „pentru a nu pierde acest moment”.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că cei patru au căzut de acord asupra unei foi de parcurs, care ar trebui adoptată până la finalul lunii noiembrie.

El a fost citat de agențiile rusești de presă spunând că această foaie de parcurs va cuprinde toate problemele de securitate, inclusiv reinstaurarea controlului Ucrainei asupra întregii sale frontiere cu Rusia.

Planul este menit să implementeze așa-zisul Acord de la Minsk, din februarie 2015, care urma să pună capăt conflictului, în care mai mult de 9.600 de oameni au fost uciși.

Poroșenko a mai spus că negocierile au ajuns la un rezultat pe problema desfășurării unei misiuni de poliție în estul separatist al Ucrainei.

Dar Merkel le-a declarat jurnaliștilor că un astfel de pas ar necesitat ca Ucraina să adopte legi pentru alegerile locale pe teritoriul disputat, ceea ce Kievul încă nu a făcut.

OSCE a anunțat, în mai, că ia în considerare trimiterea unei misiuni pentru a susține organizarea alegerilor în regiunile separatiste din Ucraina.

Acordul din 2015, mediat de Franța și Germania, a ajutat la încheierea conflictului pe scară largă, declanșat în 2014, între trupele ucraijnen și separatiștii pro-ruși, dar luptele au continuat și eforturile de a se ajunge la un acord politic s-au blocat.

Decizia de a organiza întâlnirea de la Berlin vine în urma mai multor telefoane diplomatice, săptămâna trecută.