Ucraina contra Rusiei, în instanță pentru „finanțarea terorismului”

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, așteaptă ca deciziile Curții Internaționale de Justiție de la Haga, în procesul intentat Rusiei, să oprească furnizarea de arme separatiștilor din Donbas și să stopeze opresiunea ucrainenilor și a tătarilor din Crimeea

Curtea Inter națională de Justiție de la Haga a început audierile în procesul intentat de Ucraina Federației Ruse, pe problema finanțării terorismului și a discriminării etnicilor ucraineni și a tătarilor din Crimeea. „Ne așteptăm ca deciziile să oprească furnizarea de arme în teritoriul ocupat și să pună lucrurile în ordine în zona necontrolată de la granița ruso-ucraineană, și, de asemenea, să contribuie la ridicarea restricțiilor impuse tătarilor din Republica Autonomă Crimeea, și să oprească opresiunea ucrainienilor din Crimeea”, a scris Petro Poroșenko pe pagina sa de Facebook, ieri.

Oamenii nu se simt în siguranță

Avocații Ucrainei au explicat că Rusia face „imposibil” pentru cetățenii săi să se simtă în siguranță.

Procesul care a început luni, la Haga, urmărește emiterea unui ordin prin care Moscova să fie forțată să nu-i mai sprijine pe separatiștii din estul Ucrainei și Crimeea.

Judecătorii vor media disputa între cele două state, dar soluționareacazului poate dura ani de zile în instanța internațională. Deși hotărârile Tribunalului ONU sunt definitive și obligatorii, Curtea nu are mijloace de a impune aplicarea lor în practică.

Ucraina acuză Rusia de încălcarea convențiilor ONU privind terorismul și discriminare din partea grupurilor de sprijin din estul Ucrainei.

Anexarea Crimeei, în 2014

Moscova a preluat controlul asupra Peninsulei Crimeea, în martie 2014, și a sprijinit rebelii pro-ruși împotriva guvernului ucrainean, în luptele care au făcut până acum aproape 10.000 de victime.

Kremlinul a negat mereu că ar fi trimis trupe sau echipament militar în estul Ucrainei, în ciuda a ceea ce susțin Kievul și țările occidentale despre ingerința și interferența sa în Ucraina.

Ministerul rus de Externe a anunțat că va „implica toate mijloacele legale de care dispune în apărarea sa, în acest proces”. Un oficial rus a declarat că delegația Rusiei va fi compusă din 35 de persoane, printre care se numără Roman Kolodkin, director general al Departamentului Juridic din Ministerul de Externe de la Moscova și Ilia Rogachev, director general al Departamentului pentru Noi Provocări și Tratate. Delegația ucraineană este condusă de ministrul adjunct din MAE, Olena Zerkal.

Competența Curții de la Haga

Kievul dorește „compensații totale pentru actele de terorism pe care Federația Rusă le-a cauzat, facilitat și sprijinit”, citând bombardamentele zonelor rezidențiale și doborârea avionului companiei Malaysia Airlines, în incidentul aviatic în care au murit toți cei 298 de oameni aflați la bord. Escaladarea confruntărilor între armata ucraineană și rebelii pro-ruși a făcut 35 de morți, în februarie, pe linia frontului în orășelul industrial Avdiivka, aflat sub control ucrainean. Georgia a deschis un dosar asemănător împotriva Rusiei, dar Curtea a decis, în 2011, că nu are jurisdicție în acest caz. Rusia va susține exact același lucru și de această dată. Creată în 1945 pentru a rezolva conflictele între state, cea mai înaltă instanță judiciară a ONU va aprecia dacă dosarul este în întregime de competența sa.