Ucraina consideră că „nu poate fi ignorată” amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare tactice

Ucraina consideră că „nu poate fi ignorată” amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare tactice Arme nucleare. Sursa: Arhiva EVZ

Amenințarea ca Rusia să folosească arme nucleare tactice „nu poate fi ignorată”, a declarat miercuri șeful militar superior al Ucrainei. El a mai spus că o astfel de lovitură ar duce la un război nuclear limitat.

Comandantul şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a afirmat că în prezent există o ameninţare directă a utilizării, în anumite circumstanţe, a armelor nucleare tactice de către Rusia.

„De asemenea, este imposibil să excludem complet posibilitatea implicării directe a principalelor țări ale lumii într-un conflict nuclear „limitat”, în care perspectiva unui al treilea război mondial este deja direct vizibilă”, a mai adăugat Zalujnîi într-un articol publicat de agenţia naţională de presă Ukrinform, potrivit Reuters.

Ucraina a revendicat o serie de atacuri împotriva bazelor aeriene ruseşti

În același timp, generalul Valeri Zalujnîi a revendicat responsabilitatea pentru o serie de atacuri asupra bazelor aeriene rusești din peninsula Crimeea, unul dintre acestea provocând în luna august daune la aerodromul militar din Saki, în vestul peninsulei.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a precizat că loviturile au fost lansate cu ajutorul rachetelor. „Ne referim la o serie de lovituri reuşite cu rachete împotriva bazelor aeriene ale inamicului din Crimeea, în primul rând împotriva aerodromului militar din Saki", se precizează în articolul publicat.

Generalul Valeri Zalujnîi, creierul din spatele armatei Ucrainei

Generalul Valeri Zalujnîi este creierul din spatele armatei președintelui Volodimir Zelenski. Se spune că este cel mai capabil general al armatei ucrainene. Înainte de funcţia actuală, el a fost, în special, șef de stat major, prim-adjunct al comandantului OK „Vest” și comandantul celei de-a 51-a Brigăzi Mecanizate separate, acum desființată. Generalul lucrează în Donbass din 2014.

Deși în anul 2017 a primit gradul de general, nu s-a grăbit să fie transferat pe posturi înalte și a continuat să lucreze, inclusiv pe front. Înainte de numirea sa în funcția de șef al Nordului, a fost șef de cabinet al Agenției pentru Protecția Mediului.

Ofițerii l-au numit pe Zalunjnîi unul dintre cei mai sinceri generali, care înțelege problemele soldaților și ofițerilor subalterni și „nu este de acord cu ideea că dacă ai un statut important trebuie să fii arogant”.