Ucraina a cerut ajutor privind exporturile de cereale, dar și spații de depozitate pentru produsele care nu pot fi livrate. 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate de armata rusă și urmează și recolta din acest an. Președintele Klaus Iohannis a promis sprijin Ucrainei în ceea ce privește exporturile.
Ucraina a cerut suplimentarea capacităţii portului Constanţa pentru a-şi exporta cerealele şi de asemenea sprijin din partea statelor UE pentru ca acestea să depoziteze pe teritoriile lor cerealele ucrainene pe care Kievul nu le poate exporta prin Marea Neagră din cauza blocadei ruse, a declarat un oficial ucrainean citat marţi de agenţia EFE, potrivit Agerpres.
„Solicităm să fie luată în considerare folosirea capacităţilor logistice româneşti, inclusiv capacităţile tehnice ale portului Constanţa, pentru exportul produselor agricole ucrainene, inclusiv cereale, prin crearea de capacitate disponibilă în porturile româneşti“, a afirmat viceministrul ucrainean al Politicii Agrare şi Alimentaţiei, Markian Dmitrasevici, într-o intervenţie în Comisia pentru agricultură a Parlamentului European.
Sprijin din partea României
Oficialul ucrainean a semnalat că statele europene vor începe recolta într-o lună, iar portul Constanţa va coopera în principal cu companiile europene. „Prin urmare capacitatea acestui port va fi acoperită de exporturile europene, situaţie care va complica şi mai mult exporturile de produse agricole ucrainene“, a mai afirmat Markian Dmitrasevici
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, după întânirea cu președinte Franței Emanuel Macron, că va sprijini exporturile de cereale ale Ucrainei.
„O temă de discuție a fost asigurarea securității alimentare la nivel global. Blocada porturilor de către armata rusă împiedică cerealele să ajungă în statele lumii. România depune eforturi pentru oferirea de rute pentru cereale prin portul Constanța și prin porturile de la Dunăre. Autoritățile caută soluții pentru a face acest tranzit eficient cu sprijinul partenerilor externi“, a declarat Klaus Iohannis.
Milioane de tone de cereale în pericol
Sectorul agricol şi alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei. Anul trecut, ţara vecină a exportat produse alimentare în valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse în valoare de şapte miliarde de euro în UE. Înainte de război, aproape cinci milioane de tone de produse agricole erau livrate în fiecare lună prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, care acum sunt blocate de navele ruseşti.
Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și ele trebuie livrate pentru că silozurile sunt pline și nu mai este loc de depozitare pentru recolta de anul acesta, care este una bună în ciuda războiului.