Ucraina, aproape de criză energetică. Lupte intestine la Kiev

Kiev / Sursa foto: Dreamstime

O serie de lupte intestine de la Kiev îngreunează eforturile Ucrainei de prevenire a unei crize energetice în această iarnă.

Neînțelegeri la Kiev

Diverși înalți oficiali din sectorul energetic nu s-au înțeles, astfel încât niște decizii-cheie din sectorul energetic au fost amânate din cauza unor calcule de ordin politic, după cum afirmă o serie de parlamentari și experți or, asta înseamnă pentru Ucraina un timp prețios pentru pregătirile sale în vederea iernii.

Timp de mai bine de doi ani, într-o perioadă când Rusia bombarda neîncetat instalațiile energetice ale Ucrainei, șeful companiei naționale de electricitate, Volodimir Kudrițki, a fost prețuit de aliații Kievului și de experți din sectorul energetic pentru că, în general, a menținut sistemul energetic în stare de funcționare.

Dar, luna trecută, Kudrițki a fost demis de forul tutelar al companiei Ukrenergo. Parlamentarii ucraineni au calificat decizia drept nejustificată, date fiind performanțele lui Kudrițki, iar țările care finanțează reparațiile au spus că momentul este nepotrivit, având în vedere că Ucraina se căznește să își refacă greu încercata rețea energetică înainte de venirea iernii.

Demisii în energie

Sporind astfel de temeri, doi membri ai comisiei ucrainene de supervizare din domeniu au demisionat în semn de protest, afirmând că demiterea are „implicații politice”. Mai mulți parlamentari din spectrul politic au spus că Gherman Galușcenko, ministrul ucrainean al energiei, s-ar afla în spatele deciziei, ca să obțină un control sporit asupra conducerii companiei.

În acest an, instituțiile ucrainene au fost perturbate de o serie de rivalități politice, subminând buna funcționare a parlamentului și provocând nemulțumiri la nivelul conducerii armatei. În prezent, luptele politice intestine, provocate de demiterea lui Kudrițki, îngreunează eforturile Ucrainei de prevenire a unei crize energetice, potrivit declarațiilor a peste jumătate dintre foștii și actualii oficiali , experți și parlamentari ucraineni.

Ei afirmă că o serie de oficiali implicați în refacerea rețelei sau în protejarea acesteia în fața atacurilor rusești au fot demiși sau siliți să demisioneze fără vreun motiv aparent, iar niște importante decizii politice au fost amânate din cauza unor calcule de ordin politic.

Suspiciuni de corupție la Kiev

Date fiind fondurile substanțiale alocate în vederea întăririi rețelei energetice, ei s-au declarat totodată îngrijorați, temându-se că s-ar putea ca unele proiecte să cadă victimă corupției – o problemă constantă în Ucraina.

„Este absolut înfricoșător”, a declarat Inna Sovsun, o parlamentară din partea opoziției care este membră a comisiei parlamentare pentru energie. „Din cauză că, între timp, situația energetică devine tot mai instabilă”.

Potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie, în această iarnă, s-ar putea ca deficitul energetic al Ucrainei să atingă 6 gigawați – aproximativ o treime din necesarul la ore de vârf..

Într-un interviu, Kudrițki a declarat că un punct major al disensiunilor cu Ministerul Energiei a vizat strategia în vederea asigurării resurselor energetice. El afirmă că a susținut construirea a zeci de mici centrale energetice care ar face ca sistemul să fie mai puțin vulnerabil în fața oricărui atac rusesc - o inițiativă sprijinită de majoritatea experților din sectorul energetic și de partenerii din străinătate.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Energie vrea centralizare

Dar Kudrițki afirmă că sugestiile sale s-au izbit de poziția lui Galușcenko, ministrul energiei, care s-a pronunțat pentru o mai mare centralizare sub gestiunea unor companii de stat.

Pe la mijlocul lunii iulie, pe vremea când guvernul ucrainean a adoptat o decizie vizând descentralizarea rețelei, o serie de experți și de diplomați au spus că ar fi prea târziu pentru ca potențialul energetic să crească semnificativ înainte de venirea iernii.

În această primăvară, Rusia a început să atace direct o serie de centrale electrice, iar impactul a fost devastator. Ucraina a pierdut 9 gigawați din capacitate în perioada martie – iulie, potrivit Națiunilor Unite – cu mult peste capacitatea care ar putea fi refăcută înaintea iernii.

Oleksi Mihailenko, fost consultat în materie de energie pe lângă ambasada britanică din Kiev, a spus că, încă de la început, a fost clar că războiul cu Rusia va viza centralele energetice.

„Dar se pare că guvernul nu a pus în aplicare niciun fel de politici eficiente în vederea asigurării furnizării de energie”, a spus el.

Kudrițki a vrut să construiască patru noi reactoare atomice

Kudrițki a susținut că, încă de la începutul anului 2023, el a susținut descentralizarea furnizării de curent electric, pledând pentru intrarea pe piață a unor companii private care să construiască niște centrale mai mici în toată țara.

Dar Galușcenko și alți oficiali din guvern au pledat pentru niște mai mari proiecte centralizate. Cu osebire, Galușcenko a pledat pentru niște planuri de miliarde de dolari vizând construirea a patru noi reactoare nucleare prin Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, unde el a lucrat pe vremuri.

Inițiativa s-a izbit de riposta dură a parlamentarilor opoziției, care afirmă că reactoarele sunt costisitoare, iar producerea lor va dura câțiva ani. Ei s-au arătat îngrijorați și de o eventuală corupție, amintind că, recent, compania Energoatom a fost implicată într-o serie de scandaluri și că, în prezent, unii dintre managerii săi se află sub anchetă pentru deturnare de fonduri.

Scandalul de la Kiev pune țara în pericol

Galușcenko a spus că a inițiat niște planuri vizând descentralizarea capacităților în cel mai scurt timp posibil. El a respins sprijinul opoziției în vederea producției unor reactoare, caracterizându-l drept manevră a unor parlamentari în sprijinul unor companii energetice private.

O serie de experți din domeniu afirmă că deși descentralizarea energetică e importantă, ea nu va putea acoperi întrutotul distrugerile provocate de Rusia în sector, centralele neputând fi apărate decât prin niște sisteme de apărarea antiaeriană – o capacitate de care, din păcate, Ucraina nu dispune în prezent.

Totuși, Kudrițki spune că, dacă Ucraina a început să-și descentralizeze rețeaua energetică anul trecut, acum ea va întâmpina mari greutăți ca să-și asigure rezervele de energie înaintea iernii. „Toate aceste planuri greșite și toată această abordare a redresării ne vor costa peste un an”, a spus el.

(Articol de Constant Méheut, New York Times; Traducerea: Alexandru Danga)