„Azi s-a subliniat că ar trebui să începem discuțiile despre stabilirea unui Plan de Acțiune (Membership Action Plan) și propunerile noastre….au fost acceptate cu înțelegere”, a spus președintele ucrainean Petro Poroșenko, într-o conferință de presă după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Kiev.

„Avem un program clar referitor la ce trebuie să facem până în anul 2020, pentru a îndeplini criteriile de aderare”, a adăugat el, conform EUObserver.

Potrivit lui Poroșenko, sondajele recente arată că peste 60% dintre ucraineni vor să se alăture Alianței Nord-Atlantice.

Stoltenberg a spus că Rusia nu va putea opri Ucraina să devină membră NATO. „Dacă Ucraina va deveni membru NATO sau nu vor decide ucrainenii și aliații, nimeni altcineva nu are dreptul de a încerca să se opună acestui proces”, a mai afirmat el.

„Ucraina se îndreaptă constant spre îndeplinirea standardelor NATO”, a adăugat Stoltenberg. El a remarcat că cele 40 de milioane de euro ale NATO ajută Ucraina să cumpere sisteme de supraveghere prin staelit și echipament de apărare cibernetică.

Un birou al NATO deschis la Kiev va consilia Ucraina pe probleme militare și petnru reforma serviciilor de informații.

Primul pas este redactarea și îndeplinirea MAP, în care sunt remise anual rapoarte militare și politice.

Acest plan nu garantează integrarea în NATO și nu are o durată fixă, dar în cazul Muntenegrului, cel mai nou membru al Alianței, acesta a început MAP în 2009 și s-a intrat în NATO în acest an.
 

Te-ar putea interesa și: