Evenimentul Zilei > International > UCRAINA. Activitatea unui REACTOR NUCLEAR, oprită din motive neclare
UCRAINA. Activitatea unui REACTOR NUCLEAR, oprită din motive neclare

UCRAINA. Activitatea unui REACTOR NUCLEAR, oprită din motive neclare

Un reactor al celei mai puternice centrale nucleare ucrainene a fost oprit, ieri, ca urmare a unei disfuncţionalităţi în sistemul electric, acesta fiind al doilea incident, fără gravitate, în decurs de o lună, care nu a antrenat o creştere a nivelului de radioactivitate.

Reactorul nr.6 al centralei din Zaporojie (sud-estul ţării) „a fost oprit de sistemul de protecţie din cauza unor disfuncţionalităţi ale generatorului. Suntem pe cale să clarificăm motivele pentru care acest sistem s-a activat', a indicat centrala, adăugând că nicio creştere a radioactivităţii nu a fost înregistrată.

Aceeaşi centrală a cunoscut un alt incident, lipsit de gravitate la începutul lunii decembrie, la reactorul nr.3, din cauza unui scurtcircuit. Acest incident fusese provocat de întreruperi ale curentului electric în regiunea învecinată.

Centrala din Zaporojie, dotată cu şase reactoare, este cea mai puternică din Ucraina, care mai are încă trei,potrivit AFP, citată de Agerpres.

Cele patru centrale nucleare ale ţării, dispunând de 15 reactoare, furnizează aproximativ 44% din producţia de electricitate în Ucraina, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Ucraina se află în pragul unei crize energetice după pierderea unei mari părţi a bazinului carbonifer Donbas, aflat în prezent sub controlul unei rebeliuni proruse, care îi furniza până acum cărbunii necesari funcţionării centralelor sale termice.

Chiar dacă aceste incidente sunt lipsite de gravitate, ele pot provoca întreruperi de furnizare a curentului electric în ţară.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News