Ucraina a reușit să blocheze plata datoriilor externe pentru următorii doi ani. Explicațiile premierului ucrainean
- Iulia Moraru
- 1 ianuarie 2023, 15:33
În contextul actual, Ucraina are nevoie de orice resurse pentru a reuși să își continue lupta împotriva inamicului rus. După eforturi îndelungate, oficialii au reușit o amânare a plății datoriei externe.
Potrivit premierului ucrainean Denis Șmîhal, Ucraina a reușit să realizeze o întârziere în rambursarea și plata unei părți semnificative a obligațiilor externe timp de doi ani. Potrivit previziunilor în bugetul de stat pentru anul 2023, datoria națională a Ucrainei va ajunge la 100% din PIB, potrivit rezultatelor din 2021, aceasta ridicându-se la aproximativ 50,2% din PIB.
Plata datoriei externe, amânată timp de doi ani
„Negocierile purtate de guvernul Ucrainei și Ministerul Finanțelor s-au încheiat cu faptul că toate plățile pentru datoria externă au fost amânate timp de 2 ani. Aproape 200 de miliarde de grivne au fost atrase din vânzarea de obligațiuni militare", a spus premierul ucrainean. El a adăugat că țara lui a reușit să strângă peste 31 de miliarde de dolari de la parteneri.
În contextul actual al războiului dus de Rusia în Ucraina, datoria națională crește treptat, deoarece statul are nevoie de bani pentru a rezista pe front.
Astfel, în luna noiembrie a acestui an, datoria națională totală a Ucrainei a crescut cu 4% - cu 4,34 miliarde de dolari, la 107,46 miliarde de dolari, în grivne - cu 158,7 miliarde de grivne, la 3,930 trilioane de grivne, potrivit știripesurse.ro.
Creditorii occidentali au suspendat datoria externă a Ucrainei
La jumătatea lunii septembrie, creditorii occidentali ai Ucrainei au încheiat un memorandum de înţelegere cu privire la suspendarea serviciului datoriei externe al acestei țări. Este vorba despre Franța, Canada, Germania, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. S-a stabilit atunci că Ucrainei i se va oferi o suspendare coordonată a serviciului datoriei externe până la finele lui 2023, şi posibil pentru încă un an suplimentar.
O lună mai târziu, secretarul trezoreriei SUA, Janet Yellen, s-a declarat „dezamăgită” pe lângă omologii săi europeni că Comisia Europeană nu s-a alăturat grupului de creditori care au fost de acord să suspende rambursarea datoriei ucrainene timp de doi ani. „Aş spune sincer că rămân dezamăgită de faptul că Comisia Europeană nu s-a alăturat grupului de creditori pentru a oferi o scutire de la plata datoriei Ucrainei”, a declarat aceasta.