Situaţia rămâne tensionată la Kiev, unde o coloană de aproximativ 3.000 de manifestanţi, dintre care majoritatea înarmaţi cu bâte, bastoane şi cazmale de genist, s-a îndreptat spre clădirea Parlamentul.
UPDATE ora 17.00: O explozie s-a produs la sediul sindicatelor, ocupat de opoziția din Kiev, o persoană fiind rănită. Ministerul ucrainean de Interne a confirmat, conform Russia Today, că a avut loc, azi, o explozie la sediul sindicatelor, iar victima a fost spitalizată în stare gravă. Identitatea sa nu a fost dată publicității. Bărbatul a fost rănit în explozie, după ce ar fi deschis o cutie suspectă, la Casa Sindicatelor, clădire ocupată de forțele opoziției, precizează sursa citată. UPDATE ora 16.30: Rada Supremă de la Kiev a amânat pentru săptămâna viitoare dezbaterea problemei legată de amendarea Constituţia Ucrainei, după cum a anunţat preşedintele legislativului ucrainean, Volodimir Ribak. Protestatarii cer modificarea urgentă a legii fundamentale şi revenirea la varianta sa din 2004, care limitează prerogativele prezidenţiale şi le sporeşte pe cele ale Parlamentului.
Parlamentul s-ar putea întruni într-o sesiune extraordinară săptămâna viitoare pentru luarea în discuţie a acestei probleme, a spus Ribak, după consultările cu şefii facţiunilor parlamentare, motiv pentru care declarase o pauză.
În acelaşi timp, preşedintele Parlamentului ucrainean a anunţat că iniţiativa sa cu privire la crearea unei comisii provizorii care să se ocupe de modificarea Constituţiei nu a fost susţinută de majoritatea facţiunilor şi, prin urmare, o astfel de comisie nu se va mai forma.
Protestatarii, încă în stradă Deputaţii opoziţiei încearcă să impună pe ordinea de zi modificarea Constituţiei şi revenirea la varianta acesteia din 2004, care limitează prerogativele prezidenţiale în favoarea legislativului, informează Itar-Tass, citată de Agepres. În faţa coloanei de manifestanţi înaintează un camion cu echipamente radio şi difuzoare, prin care sunt transmise revendicările participanţilor la manifestaţie. Organizatorii au declarat că scopul marşului este „pichetarea Radei Supreme cu cererea de schimbare a Constituţiei”.
Un cordon de circa 2.000 de poliţişti şi scutieri înconjoară clădirea Legislativului ucrainean, situat nu departe de Piaţa Independenţei, centrul manifestaţiilor antiguvernamentale de la Kiev.
Preşedintele Parlamentului, Volodmir Ribak, a propus crearea unei comisii speciale provizorii pentru pregătirea proiectului de lege cu privire la schimbarea legii fundamentale. „Negocierile pe care le purtăm de câteva zile în biroul preşedintelui Radei nu au dus la niciun rezultat”, a declarat Ribak, propunând în consecinţă formarea unei comisii speciale temporare, care să includă reprezentanţi ai tuturor fracţiunilor parlamentare, experţi în drept constituţional, precum şi un reprezentant al preşedintelui Ucrainei.
Propunerea sa nu a fost susţinută de către parlamentarii din opoziţie. Preşedintele Legislativului ucrainean a declarat atunci o pauză de 30 de minute pentru consultări. Facţiunea Partidului Regiunilor (de guvernământ) a declarat că este pentru formarea acestei comisii şi ca la conducerea ei să fie numit un reprezentant al partidelor de opoziţie.
Pe de altă parte, după cum scrie joi ziarul Financial Times, SUA, UE şi creditorii internaţionali duc negocieri intense în scopul elaborării unui plan comun de stabilizare a economiei ucrainene, în cazul în care preşedintele Viktor Ianukovici va fi dispusă să accepte unele concesii.
Statele Unite şi UE au convenit asupra unei variante de asistenţă financiară, care a fost susţinută de opoziţia ucraineană. Aceasta presupune scenariul în care tulburările se vor încheia în mod paşnic şi fără demisia lui Ianukovici, menţionează publicaţia amintită.
Pentru aceasta este nevoie ca la Kiev să fie creat un guvern tehnocrat de uniune naţională, sub controlul opoziţiei, care va relua negocierile cu privire la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Preşedintele Ianukovici rămâne în funcţie până la expirarea mandatului, anul viitor, când sunt programate alegeri prezidenţiale la termen.
În acest caz, actualul preşedinte ucrainean va trebui să accepte o reducere semnificativă a competenţelor sale şi extinderea puterii parlamentare, mai scrie publicaţia menţionată.
Potrivit Financial Times, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) se află în discuţii cu privire la posibilitatea acordării de asistenţă financiară pentru Ucraina. <iframe src="//www.youtube.com/embed/w1pHa3GPUCo" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>