Cei şase bărbaţi din Piteşti, diagnosticaţi cu botulism, nu s-au îmbolnăvit din cauza consumului de peşte din conservă, rezultatul analizelor de laborator arătând că ar fi vorba despre alimente de origine animală sau vegetală conservate, informează Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Buletinul de analiză eliberat de către Institutul Cantacuzino evidenţiază faptul că cele şase persoane din judeţul Argeş diagnosticate cu botulism nu s-au îmbolnăvit din cauza consumului de peşte din conservă. Rezultatul investigaţiilor de laborator confirmă faptul că în acest episod, tipul de toxină botulinică identificat din serul pacienţilor a fost cel de tip B, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Tipurile A şi B sunt la originea îmbolnăvirilor care au drept cauză consumul de alimente de origine animală (carne la borcan, cârnaţi, şuncă, etc.) sau vegetală (fructe, legume proaspete sau sub formă de conserve, semiconserve şi conserve preparate în casă).
Tipul E este sursa îmbolnăvirilor cauzate de consumul de produse de origine acvatică, inclusiv peşte conservat (prin marinare, afumare, etc).
Tratat greşit
Preşedintele ANSVSA Marian Zlotea a solicitat Ministerului Sănătăţii demararea unor investigaţii privitoare la modul în care ASP Argeş a realizat ancheta epidemiologică.
"Este inadmisibil ca pacientul să fie internat la Spitalul Judeţean Argeş şi, timp de şapte zile sa fie tratat pentru o cu totul altă afecţiune decât cea de care suferea. Cu o anchetă epidemiologică corectă, un diagnostic rapid şi corect, am fi luat mult mai repede măsurile care ţin de competenţa noastră", a declarat preşedintele ANSVSA.
Citiţi şi: Ucis de botulism de la o conservă de peşte