Ucigașul plătit a luat țeapă: procurorii nu i-au redus pedeapsa!

Ucigașul plătit a luat țeapă: procurorii nu i-au redus pedeapsa!

Fostul prefect de Galați a vrut să scapa de dosarul de corupție prin asasinarea martorului principal. El a oferit 2.500 de euro unui condamnat, însă acesta l-a denunțat. Fapta sa nu a fost recompensată

Pentru faptul că prin denunțul său a oprit un posibil asasinat și nu a așteptat comiterea crimei și apoi s-o raporteze, judecătorii nu i-au redus pedeapsa deținutului Manole Pătrașcu, condamnat la 12 ani pentru o crimă comisă în 2012.

Acesta a sesizat anchetatorii, în decembrie 2013, de faptul că fostul prefect de Galați, E m a n o i l Bocăneanu (48 de ani), l-a contactat pentru a o ucide pe Ileana Schipor, martorul care îl denunțase la DNA pentru fapte de corupție. Prefectul îi oferea 2.500 de euro. Sesizarea lui Pătrașcu a dus la arestarea prevenitivă a lui Bocăneanu, eliberat între timp, și trimiterea lui în judecată pentru comiterea infracțiunii de încercare de a determina săvârșirea unei infracţiuni.

„Infracțiunea denunțată nu este gravă”

Imediat, deținutul a cerut în instanță să i se reducă pedeapsa prin înjumătățire. În 2013, Pătrașcu a fost condamnat definitiv la 12 ani de închisoare pentru faptul că a participat, alături de alte patru persoane, la comiterea unei crime în Piața Ancora din Galați. J u d e c ă to - rii de la Tribunalul Galați - fond și Curtea de Apel Galați - recurs au decis să nu-i reducă pedeapsa pe motiv că plănuirea unui asasinat nu este o faptă gravă.

FOTO: Bocăneanu a început să plănuiască asasinatul pe perioada șederii sale în Penitenciarul Galați FOTO: VIAȚA LIBERĂ

„Infracţiunea denunţată de condamnatul Manole Pătrașcu nu poate fi calificată ca fiind o infracţiune gravă”, este scris în motivarea Curții de Apel Galați. „Prin urmare, sesizarea, formulată de acesta nu poate avea drept consecință reducerea limitelor de pedeapsă. Infracțiunea de încercare de a determina săvârșirea unei infracțiuni se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă”, mai este trecut în motivarea judecătorilor.

Meniul de denunțuri servit doritorilor

Conform legislației penale infracţiunile denunţate care aduc prin denunț înjumătăţirea condamnării sunt:

1. genocid, 2. infracțiuni contra umanității, 3. infracțiuni de război, contra securității naționale, 4. terorism, 5. omor, 6. trafic de droguri, de persoane, de minori, 7. spălare de bani, 8. infracțiuni de corupție și alte astfel de fapte pentru care legea prevede o pedeapsă de cel puțin zece ani.

Prefectul: „Vreau să fie lichidat”

Emanoil Bocăneanu, prefect din mai 2012, a fost arestat preventiv în noiembrie 2013, la propunerea DNA, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, șantaj. Unul dintre martorii-cheie ai acuzării - care l-a denunțat pe Bocăneanu la DNA - a fost Ileana Schipor, șefa Serviciului de Stare Civilă. Prefectul a fost arestat preventiv între 15 noiembrie - 13 decembrie 2013. În perioada în care a fost arestat, Bocăneanu s-a împrietenit cu unul dintre deținuți, Virgil Bogdan Simion. La rândul său, Simion i-a spus că-l cunoaște pe Manole Pătrașcu, fără condamnare la acel moment. După ce a fost eliberat din arest, Emanoil Bocăneanu a început să-l viziteze pe fostul coleg de celulă, Virgil Simion. „Inculpatul i-a cerut lui Simion Virgil Bogdan să-l pună în legătură cu Pătrașcu pe care intenționa să-l plătească pentru a o ucide pe martora Schipor Ileana. Concret, prin intermediul unei convorbiri telefonice purtate în trei, în «sistem conferință», Bocăneanu i-a spus lui Pătrașcu că, pentru suma de 2.500 de euro, dorea ca Ileana Schipor să fie «lichidată», «executată », «aranjată», «eliminată » și «să i se aducă modificări »”, scrie în referatul procurorilor. În loc să mai ucidă un om, Bocăneanu a ales denunțul.