Ucigaşul din puşcărie, la a doua carte de poezie

Ucigaşul din puşcărie, la a doua carte de poezie

Un tânăr condamnat la 30 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav şi-a lansat al doilea volum de versuri, la Palatul de Justiţie din Suceava.

Lansare inedită de carte la Palatul de Justiţie din Suceava. Cătălin Ifrim - un deţinut devenit celebru printre colegii din spatele gratiilor, care l-au botezat „poetul“ - şi-a lansat cu mare fast cel de-al doilea volum de poezii, intitulat „Rătăcit în labirint“.

Aşteptat îndelung de autor - condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a ucis cu sânge rece doi bătrâni - şi amânat adesea din cauza lipsei de fonduri, evenimentul a fost unul dintre principalele puncte de atracţie ale manifestărilor care au marcat „Săptămâna prevenirii criminalităţii“.

Pentru a marca cum se cuvine momentul de glorie, Ifrim şi-a demonstrat apoi şi veleităţile de actor, interpretând-o cu pasiune pe „Coana Miţa“, într-o variantă modernă a piesei „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea“, de I.L. Caragiale. Actor, bibliotecar şi redactor-şef Scump la vorbă şi rezervat în gesturi, Cătălin pare mai degrabă un puştan abia ieşit de pe băncile şcolii decât un asasin cu opt ani de puşcărie la activ. Nu e credincios, dar are propria lui filosofie despre sensul vieţii. „A înţeles mai multe“ în închisoare, după ce a citit Vechiul Testament, decât în libertate, când a încălcat pe rând toate cele zece porunci.   Odată ce a prins gustul lecturii, „a devorat“ biblioteca Penitenciarului Botoşani, unde îşi face veacul. Aici, „s-a cotaminat“ şi cu microbul poeziei, care „l-a chinuit până a aşternut versurile pe hârtie“. Aşa a ajuns să scrie primele 30 de poeme, reunite în volumul „Luminozitatea umbrei“, care a fost tipărit în 100 de exemplare.

S-a apropiat apoi, uşor, şi de teatru şi a descoperit că „sentimentul de libertate e mai mare atunci când joacă, decât atunci când scrie“. Aşa că a urcat pe scenă şi a cules aplauze interpretând rolurile principale în „Ursul“, de Cehov, şi în „Conu’ Leonida“, de I.L. Caragiale, la teatre din Suceava, Iaşi şi Botoşani.

„Cariera“ sa de după gratii mai include şi funcţia de redactor-şef al revistei „Caietele lui Cain“ - distribuită „cu circuit închis“, în penitenciar -, dar şi postul de bibliotecar al închisorii. Dacă în plan artistic lui Cătălin îi merge bine, în plan personal a pierdut tot: de la libertate şi tinereţe până la familie. Nu şi-a mai văzut părinţii şi cei patru fraţi din 2000, „de când a intrat la mititica“, şi nu crede că aceştia vor mai veni să-l vadă.   „Am făcut abuz de multe“ Anul 2000 a fost, de fapt, „anul pierzaniei“ pentru el. Deşi a fost prins de mai multe ori pe picior greşit, fie furând, fie chiulind de la şcoală, Cătălin nu a comis nicio faptă „cu violenţă“ până la 19 ani.

Practic, lucrurile s-au schimbat când, împreună cu un prieten, a intrat în vila familiei Schuster, din Vatra Dornei, „ca să fure, fiindcă mai furase de la ei“. Furtul s-a transformat în crimă când tinerii au fost surprinşi în casă de proprietari. Bătrânul Schuster şi soţia acestuia au fost legaţi fedeleş şi loviţi apoi fără milă cu un târnăcop şi un ciocan. Până la ultima suflare...

La trei zile de la dublul asasinat, cei doi au fost prinşi de oamenii legii în casa „amicului“ lui Cătălin. A urmat sentinţa: 30 de ani de închisoare. Despre pedeapsă spune că „are 8 ani de regret, până acum“. „Am ucis şi poate că voi, în dreapta voastră judecată, aveţi dreptate când spuneţi că e prea mică pedeapsa aceasta. Dar voi mi-aţi dat-o...“, scrie tânărul în jurnalul său.

OPINIA CRITICILOR Profesor Anca Vieriu: „Scrie foarte bine“

La lansarea celui de-al doilea volum de versuri, Cătălin Ifrim a primit doar calificative foarte bune din partea criticilor. „În poezia lui este foarte multă lumină, iar labirinturile sale îşi schimbă geometria“, a declarat profesorul sucevean Anca Vieriu. Cătălin nu este însă singurul artist din Penitenciarul Botoşani. Mai nou, trei deţinuţi au înfiinţat o trupă - „Jail Project“ - şi au reuşit chiar să lanseze şi primul lor videoclip, la piesa „O zi cu ghinion“. „Filmuleţul“ poate fi vizionat pe site-ul penitenciarului: www.penitenciarulbotosani. ro/default.asp.?id≠20&mnu≠20. Şi cum puşcăria a devenit o rampă de lansare pentru „tinere talente“, conducerea acesteia a înfiinţat şi propria televiziune, cu circuit închis, numită... cum altfel decât CAPTIV-ANT TV.

VERSURI

Introspecţie

       de Cătălin Ifrim   „Foarfecele ce îmi cunoştea măsura Mă împarte în umbre tot mai reci Şi căzute ...... Cărările se topesc fără nicio ieşire Goale de îmbrăţişarea acestei lumi Neîntregi (...)“

Ne puteți urmări și pe Google News