Mihăiţă Beşliu, un adolescent în vârstă de 14 ani din satul Boldureşti, raionul Nisporeni, a fost lovit mortal în noaptea de luni de un şofer care a părăsit locul accidentului. Peste două zile, a fost reţinut bănuitul care s-a dovedit a fi chiar primarul din Boldureşti. Acesta a fost fugar timp de două zile, încercând să muşamalizeze cazul. Acesta a deţinut câţiva ani în urmă, funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie al raionului Nisporeni.
Accident rutier în care a murit un copil. Mihăiţă Beşliu nu este singura victimă a accidentelor rutiere comise de oamenii legii.
Societatea moldovenească este profund indignată după ce în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe accidente cu implicarea oamenilor legii, soldate cu decese. De cele mai multe ori s-a constatat că şoferii erau în stare de ebrietate.
Accident rutier. Ultima seară din viaţa lui Mihăiţă Beşliu
Mihăiţă era al doilea copil în familie şi învăţa în clasa a 7-a la Gimnaziul din localitate. „Un copil silitor, chiar foarte silitor. Bun la matematică, buN la arte plastice. Prietenos în şcoală. Suntem îngroziţi”, ne-a spus Nadejda Enache, directoarea gimnaziului „Valeriu Bulicanu” din Boldureşti.
Din spusele mamei, Raisa Ciurel, Mihăiţă obişnuia să facă în fiecare seară, înainte de culcare, o plimbare cu prietenii. „Îi plăcea să facă sport. Alerga în fiecare seară până la marginea satului şi înapoi. Iar luni seara nu s-a mai întors”, ne-a spus printre lacrimi femeia.
În seara când a avut loc tragedia, Mihăiţă se afla împreună cu doi prieteni. Era în jur de ora 9 seara, când băieţii porniseră spre sat. Mergeau regulamentar, pe partea stângă, când Mihăiţă a fost lovit de o maşină de model Dacia Duster care venea dinspre Nisporeni.
Lăsat să zacă într-o baltă de sânge
După ce a avut loc impactul, unul din băeţi, speriat, a luat-o la fugă. Celălalt prieten al lui Mihăiţă a rămas lângă el. BăIatul a fluturat din mână să se oprească. Însă şoferul, a redus doar puţin viteza, apoi a apăsat pe accelerator.
Prietenul victimei, elev în clasa a opta, a sunat părinţilor şi le-a spus despre cele întâmplate. „A sunat de pe telefonul băIatului meu. Am crezut că Mihăiţă îmi sună să mă prevină că va întârzia. Dar am auzit o voce străină care îmi spunea să chem mai repede salvarea.
Eu am sunat, îi imploram să vină urgent că îmi moare copilul. Iar ei tărăgănau timpul adresându-mi tot felul de întrebări, anul naşterii, cum s-a întâmplat, etc”, ne-a spus mama victimei.
Din spusele Raisei Ciurel, ambulanţa a ajuns la locul accidentului peste mai bine de oră. Precizăm că distanţa de la Nisporeni până la Boldureşti este de 14 kilometri.
Primul care a ajuns la locul accidentului a fost unchiul lui Mihăiţă. Acesta chiar a încercat să-l resusciteze.
„Mihăiţă, te rog, nu pleca! Hai să mergem acasă!”, îşi implora prietenul băeatul din clasa a opta. Acesta a avut ulterior nevoie de îngrijiri medicale, urmare a stresului. Iar în următoarele zile nu a venit la şcoală.
„Şoferii se opresc dacă au lovit un animal, o pasăre. Iar aici a lovit un om. Ce inimă trebuie să ai ca să nu te opreşti?”, se întreabă mama lui Mihăiţă.
Accident rutier. Primarul din localitate, bănuit
Bănuit de comiterea accidentului în care a decedat adolescentul de 14 ani este Nicanor Ciochină, primarul satului Boldureşti. Maşina a fost surprinsă de camerele de luat vederi de la o alimentară peste câteva minute de la accident.
Oamenii din sat spun că acesta ar fi fost la o zi de naştere la Nisporeni şi că în maşină se afla şi soţia sa, Oxana. „A fost la Jenel. Este de la noi din sat. A sărbătorit într-un local din Nisporeni”, ne-au spus mai mulţi locuitori din Boldureşti.
După accident, Nicanor Ciochină nu a mai venit la serviciu şi nici nu a mai răspuns la apeluri. Oxana Ciochină, care este profesoară de limbă engleză şi i-a predat şi lui Mihăiţă, a fost marţi la ore. Însă, susţin martorii, era într-un hal fără de hal.
Miercuri, profesoara de engleză nu a fost văzută în şcoală. Vecinii familiei Ciochină spun că aceştia nu au fost văzuţi nici acasă.
„Nu ştim cum va veni doamna Ciochină la şcoală. Cred că este un şoc şi pentru Dumneaei. Este o fire foarte sensibilă”, a declarat Nadejda Enache.
Fostul poliţist a încercat să şteargă urmele
Nicanor Ciochină a câştigat toamna trecută al doilea mandat de primar în Boldureşti din primul tur. Până să ajungă primar, bărbAtul, acum în vârstă de 50 de ani, a fost şef al Inspectoratului de Poliţie Nisporeni.
Oamenii din sat spun că primarul ţinea sub control ordinea publică. „El apărea imediat ce se întâmpla ceva, în caz de bătaie sau ceartă. Iar acum a dispărut”, a confirmat Raisa Ciurel.
Tot în Boldureşti locuieşte şi fratele primarului, Grigore Ciochină. Acesta deţine funcţia de şef-adjunct al Procuraturii raionului Nisporeni. Anterior, a lucrat la Chişinău, în Procuratura Anticorupţie.
Nicanor Ciochină a fost reţinut în dimineaţa de miercuri. În timp ce era căutat de poliţie, Nicanor Ciochină a încercat să şteargă urmele infracţiunii. Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, mai întâi a găsit o maşină identică cu care a comis accidentul şi a schimbat numerele de înmatriculare.
Apoi a înscenat un accident, deteriorând a doua maşină.
Poliţia susţine că primarul din Boldureşti ar fi fost ajutat de un prieten, medic dentist, care a fost reţinut miercuri după amiază.
Sursele noastre susţin că edilul ar fi fost ajutat şi de fratele procuror, care a tăinuit infracţiunea. Informaţia nu a fost confirmată oficial.
Accident rutier. Unde este maşina Primăriei?
Miercuri dimineaţă, la câteva ore după reţinerea primarului, holul Primăriei era plin cu oameni. Locuitorii din Boldureşti au venit la Primărie cu problemele lor. Iar unii au bătut şi la uşa închisă de la biroul primarului.
La serviciu a venit şi şoferul Primăriei Boldureşti. Însă a venit cu maşina sa personală, iar peste puţin timp a plecat.
Maşina cu care a fost ucis minorul de 14 ani aparţinea administraţiei publice locale. Acest lucru a fost confirmat şi de oamenii legii.
Secretara Primăriei ne-a declarat că nu ştie unde se află maşina Primăriei. Oamenii legii au comunicat că automobilul, deteriorat în partea stângă, a fost găsit în oraşul Codru, suburbie a Capitalei.
Societatea, înfuriată pe oamenii legii
În ultimul an în Republica Moldova au fost comise mai multe accidente comise de procurori sau poliţişti, soldate cu decese. Iar în unele cazuri, s-a constatat că oamenii legii care au comis accidente erau beţi la volan.
În dimineaţa ce a urmat după accidentul de la Boldureşti, Judecătoria Chişinău , a condamnat-o la patru ani de închisoare pe Felicia Guțu, polițista care a urcat beată la volan și a intrat în plin pe trotuar. Aceasta a omorât-o pe Valentina Bivol, mama unei fetiţe de 5 ani, şi a rănit-o pe sora victimei.
În ziua când a fost reţinut primarul Chiochină, s-a împlinit un an de când un biciclist de 12 ani a fost lovit mortal de un şofer fără permis de conducere. Părinţii copilului spun că acesta ar fi fost protejat de funcţionari de rang înalt.
La 13 februarie 2024, Dumitru Triboi, procurorul-șef al Procuraturii raionului Ungheni, implicat în accidentul din comuna Bahmut, raionul Călărași, în urma căruia patru persoane au decedat, a fost eliberat sub control judiciar.
În noiembrie 2023, Consiliul Superior al Procurorilor a respins suspendarea din funcţie a lui Triboi. Unii membri ai CSP şi-au justificat votul prin faptul că Triboi nu consumase alcool, însă victimele sale, care se aflau într-o căruţă, erau în stare de ebrietate.
Ghenadie Andronache, procuror în Drochia, fiind în stare de ebrietate. a provocat un accident rutier pe o stradă din orașul Nisporeni.
Polițiștii veniți la fața locului l-au găsit pe Andronache la volanul automobilului BMW, iar martorii au confirmat că atunci când a avut loc impactul, dânsul conducea automobilul. De la el mirosea a alcool și abia se ținea pe picioare.
Eduard Florea, fost şef al Procuraturii din Ungheni, a lovit o femeie pe o stradă din oraşul de lângă Prut. În urma expertizei, s-a constatat că Florea era în stare avansată de ebrietate.
Moldovenii vor Legea "Anastasia"
Şocată de tragediile în urma accidentelor de maşină din ultimele luni, populația de peste Prut solicită autorităţilor de la Chişinău să implementeze Legea „Anastasia”, după modelul românesc.
Legea „Anastasia” a fost concepută în România în memoria celor care au fost uciși pe drumurile publice și pentru cei care de acum încolo își pierd viețile nevinovați. Dar, mai ales, este pentru cei care nu conștientizează că volanul poate deveni o armă când, folosându-l fără drept, omoară oameni pe străzi.