Ucenicul părintelui Nicolae Steinhardt de la Rohia

Ucenicul părintelui Nicolae Steinhardt de la Rohia

Joi, 23 iunie, Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanul, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de viaţă, a adus mulţumire lui Dumnezeu prin săvârşirea Sfintei Liturghii în Catedrala Episcopală, înconjurat de membrii Permanentei Eparhiale şi de părinţii slujitori ai Catedralei.

La ora 12.00, în Sala Europa a Primăriei Municipiului Baia Mare, i-a fost conferit, de către primarul Cătălin Cherecheş, titlul de Cetăţean de Onoare.

Călugăr de la 14 ani, stareţ de la 18!

Datele biografice, mai ales cele alor ierarhilor, sunt seci. Consemnează funcţionăreşte cariere de cele mai multe ori strălucite, dar sub care se ascunde smerenia slujirii lui Hristos.

PS Iustin s-a născut din părinţii Ştefan (+1969) şi Maria (+2008, devenită monahia Magdalena) Hodea, credincioşi cu râvnă către Dumnezeu, din comuna Rozavlea, judeţul Maramureş, fiind cel mai mic din cei 4 copii. La vârsta de doar 14 ani se apropie de viaţa monahală de la Mânăstirea "Sf. Ana"- Rohia, unde, în anul 1985, depune voturile monahale, primind numele de Iustin, iar naş de călugărie fiindu-i PS Justinian Chira.

În anul 1988, ÎPS Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului şi Clujului i-a încredinţat conducerea provizorie a Mănăstirii Rohia, iar în luna ianuarie a anului următor este numit stareţ al acestui binecunoscut aşezământ monahal.

La propunerea PS Justinian, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aprobă ridicarea la rang de arhimandrit, în anul 1993, iar la 22 martie 1994 aproba alegerea în postul de arhiereu – vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. "Şef", dar şi ucenic

La prima vedere o "carieră" lină, dar puţini îşi mai aduc aminte că în 1985 a pleca la mănăstire era un lucru greu de priceput în faţa organelor de partid care trimiteau tineretul "la muncă, nu la pierdut vremea în mănăstiri".

Dincolo de îndrumarea pe care a primit-o de la PS Justinian, tânărul călugăr a avut parte de îngrijirea lui Nicolae Steinhardt. Scriitorul şi fostul deţinut politic a ales din 1978 să se stabilească definitiv la Rohia. Marele filozof - autor al "Jurnalului Fericirii“, cutremurător şi unic în literatura română - a fost tuns în monahism la mănăstirea Rohia la data de 16 august 1980 de către episcopul Iustinian Chira şi arhiepiscopul Teofil Herineanu, care îl iau sub aripa lor ocrotitoare.

Din 1988 şi până la trecerea la cele veşnice ale marelui filozof, stareţ al mănăstirii devine chiar unul din ucenicii acestuia, pr. Iustin. În prezent, din dragoste faţă de părintele Nicolae de la Rohia, PS Iustin conduce Centrul cultural – monastic "Nicolae Steinhardt".

Ne puteți urmări și pe Google News