Se schimbă mai multe norme legate de sprijinul pe care îl primesc pacienții din Republica Moldova, ce suferă de tuberculoză. Anunțul oficialilor pentru anul 2024.
Pacienții cu tuberculoză, din Republica Moldova, care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu vor primi, în anul 2024, pe card, banii alocați de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Sumele sunt destinate pentru a fi folosite la alimentație și transport. Noua modalitate de rambursare a cheltuielilor va înlocui sistemul actual bazat pe tichete alimentare și bani pentru transport, transmite IPN.
Fiecare pacient care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu va primi gratuit un card bancar, cu ajutorul căruia va putea procura produse alimentare din orice magazin din Moldova care dispune de terminal de plată. În același timp, banii destinați transportului vor putea fi extrași de pe card lunar, în sumă de 150 de lei.
Cardul va fi deservit gratuit, iar transferul banilor pe card va fi efectuat doar pacienților care respectă cu strictețe tratamentul timp de 28 de zile pe durata unei luni.
Cum vor fi ajutați bolnavii de tuberculoză din Republica Moldova. Noi reglementări începând cu anul viitor
Compania Națională de Asigurări în Medicină menționează că acest mecanism simplificat va oferi o modalitate mai rapidă și mai convenabilă de a primi ajutorul financiar necesar pentru motivarea pacienților în efectuarea tratamentului, precum și va contribui la o administrare mai eficientă a resurselor respective.
Inițial, listele de beneficiari vor fi oferite băncii prin intermediul CNAM, iar ulterior fiecare instituție medicală va informa banca despre noii pacienți incluși pe listă. Banii vor fi transferați lunar de către instituțiile medicale care țin evidența pacienților respectivi și au încheiate contracte cu CNAM, conform celor de la tvrmoldova.md.
Ce spun datele autorităților despre această boală cumplită
Conform unor date oficiale din primăvara acestui an, numărul de cazuri de tuberculoză a scăzut în ultimii ani. De la 4680 de cazuri noi și recidive, câte au fost înregistrate în anul 2012, Moldova a înregistrat anul trecut 2121 de cazuri noi și recidive. Medicii explică această tendință prin depistarea la timp a bolnavilor și tratamentul care a devenit mai accesibil.
Cu toate acestea, reducerea numărului de cazuri noi de TB din anul 2020 cu aproape 38 la sută nu este relevantă pentru sistem. Acest fapt s-a produs din cauza pandemiei care a impus mai multe restricții și un acces limitat la analize de laborator.
Medicii insistă în continuare pe o creștere a numărului de teste și persoane incluse în tratament cel puțin la nivelul anului 2019, an de referință pentru realitățile din Republica Moldova când au fost înregistrate 2877 de cazuri noi de tuberculoză.