TVR 1 va fi retransmis în Republica Moldova

Ambasada României la Chişinău a salutat azi deciziile luate la Chişinău care vor permite retransmiterea programelor TVR 1 în Republica Moldova, ce fusese sistată în 2007.

Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de la Chişinău a aprobat azi o decizie potrivit căreia TVR 1 va fi retransmis pe reţeaua naţională din Republica Moldova, pe care a difuzat şi până în 2007, potrivit Agerpres. Iniţiativa a venit din partea companiei Telefe-M International, care gestionează în prezent frecvenţa pe care este difuzat postul de televiziune "2 Plus", controlat de omul de afaceri moldovean Vladimir Plahotniuc.

  • "Am vrut să revenim în spaţiul media din Republica Moldova, unde programele şi vedetele TVR au fost mereu populare. În momentul în care a apărut oportunitatea de a intra pe această piaţă pe frecvenţă naţională, am considerat că trebuie s-o valorificăm. Am făcut constant demersuri să fim prezenţi din nou în Republica Moldova, este o piaţă care pentru noi are o încărcătură simbolică, nu comercială", a declarat pentru EVZ, Alexandru Lăzescu, preşedintele Televiziunii Române.

Într-un comunicat dat publicităţii tot azi, Telefe M International a anunţat că începând cu data de 10 noiembrie va difuza pe frecvenţa sa programe ale postului TVR 1.

"Elementele determinante pentru luarea deciziei noastre de a difuza programe din grila televiziunii române au fost atât preferinţele publicului moldovenesc pentru programele acestei televiziuni, cât şi demersurile lansate de către Ambasada României la Chişinău, prin persoana Excelenţei Sale ambasadorul Marius Lazurcă", spune comunicatul.  

TVR va înlocui Antena Internaţional La 31 iulie 2007, CCA a decis, cu votul a cinci membri din nouă, să scoată la concurs reţeaua pe care era retransmis TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova, la cererea Ministerului Dezvoltării Informaţionale. Decizia a venit în timpul unei răciri a relaţiilor dintre Bucureşti şi guvernul comunist moldovean.

Motivul invocat a fost că societatea nu-şi achita, din luna iunie, obligaţiile financiare faţă de Întreprinderea "Radiocomunicaţii", care asigura partea tehnică a retransmisiei. La scurt timp, SRTv a declarat că partea moldovenească a fost informată despre identificarea unor surse de finanţare încă la începutul lunii iunie 2007, dar aceasta nu a condus la modificarea deciziei CCA.

Ulterior, CCA a acordat licenţa pentru Reţeaua Nr. II postului de televiziune "2 Plus", care fusese creat recent şi care s-a obligat să retransmită, în mare parte, programele TVR 1. Ulterior însă, acesta a anunţat că nu încheie contract cu SRTv şi va retransmite "Antena International".

SRTv a atacat guvernul moldovean la CEDO, la 1 august 2008. Ministerul Justiţiei de la Chişinău a anunţat că SRTv a iniţiat în octombrie 2009 o procedură de reglementare amiabilă, pe care Ministerul Justiţiei a acceptat să o urmeze, în vederea revenirii TVR 1 în spaţiul audiovizual al Republicii Moldova.