TVA la alimente, redus la 9%. Cu cât mâncăm mai ieftin din vară
- Raluca Florescu
- 8 aprilie 2015, 00:00
Reducerea taxei pe valoarea adăugată la 9% pentru toate alimentele și băuturile nealcoolice, ar trebui să aducă ieftiniri la raft de circa 15% spun producătorii, dar analiștii sunt ceva mai rezervați. Scăderea s-ar vedea imediat ce măsura ar fi implementată.
Taxa pe valoarea adăugată nu va mai fi redusă doar pentru produsele alimentare de bază, cum anunțase inițial premierul Victor Ponta. Acesta a spus ieri că măsura va fi implementată într-o formă extinsă, de la 1 iunie. Respectiv, TVA va fi redus de la 24 la 9% pentru toate alimentele dar și pentru băuturile nealcoolice, cum ar fi apa sau sucurile.
De asemenea, taxa scade și pentru serviciile de alimentație publică, respectiv în cazul restaurantelor și al altor prestatori de servicii. Impactul în buget pentru un an întreg este semnificativ: 5 miliarde de lei. Taxa generală de TVA va scădea de la 24 la 20%, începând de anul viitor, a mai anunțat premierul.
Cine va mai face evaziune
„Când TVA de 9% intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată în preț”, a spus, ieri, Victor Ponta. Reprezentanții industriei alimentare spun că sunt pregătiți pentru a face ieftiniri. „Măsura se va vedea la raft de a doua zi. Supermarketurile fac presiuni extraordinare față de noi, producătorii, ca să venim cu prețuri tot mai mici, așa că vor aștepta ieftinirile noastre ca să le transpună produselor de la raft”, a declarat pentru EVZ Sorin Minea, președintele patronatului firmelor din industria alimentară Romalimenta.
FOTO: Sorin Minea
Acesta spune că patronatele din domeniu au cerut Guvernului scăderea TVA pentru toate alimentele. „Cu cât scazi spectrul de produse pentru care aplici TVA redus, cu atât dai ocazia vânzătorului și producătorului să migreze spre un produs care nu are taxa redusă. De aceea, reducerea TVA numai în panificație aproape că nu s-a văzut. Dar, dacă se reduce TVA la toate alimentele, nu mai au spre ce zonă să migreze”, spune Minea.
Cei care nu vor ieftini, cel mai probabil, marfa, sunt comercianții din „zona gri”, magazinele mici, de cartier, spune Minea, completând că aceștia nu fiscalizează vânzările și fac concurență neloială, vânzând cu câteva procente mai ieftin decât marii comercianți. În plus, un alt efect al scăderii TVA ar putea fi produse mai sănătoase. „Nu se va mai umbla la rețetă cum se face acum, pentru a scădea costul de producție și a crește astfel vânzările”, a mai spus Minea.
Cu cât scad prețurile
Președintele Romalimenta spune că produsele s-ar putea ieftini chiar cu 15% după diminuarea TVA. În mod normal, o scădere cu 15 puncte a TVA, de la 24 la 9%, ar trebui să se reflecte însă într-o diminuare cu circa 12 procente a prețurilor la raft.
Mergând pe acest din urmă scenariu, un kilogram de carne de porc ar ajunge să coste 13 lei, față de 15 lei, cât este în prezent, iar un kilogram de brânză telemea de vacă, care acum costă circa 20 de lei, ar ajunge la un preț de 17,5 lei. De asemenea, prețul unui kilogram de cașcaval ar scădea cu aproape 4 lei, de la 30 de lei, cât este în prezent.
Cine alocă circa 200 de lei pentru alimente, într-o lună, va face, pornind de la aceeași estimare, o economie de 25 de lei. Iar pentru 400 de lei cheltuiți, economia ar trebui să ajungă la 50 de lei, dacă toată reducerea TVA apare în preț.
Este o măsură sustenabilă?
Potrivit premierului, în primul trimestru s-au ob ținut încasări suplimentare de 3 miliarde de lei la buget. Ceea ce contează este însă sustenabilitatea pe termen lung, atrage atenția analistul economic Aurelian Dochia. „Pe câte un trimestru se mai întâmplă să avem și rezultate foarte bune, dar nu cred că s-au adus argumente puternice și nu se pot aduce, pentru a demonstra că măsura este sustenabilă în buget. Cred că pentru asta trebuie așteptată o perioadă mai lungă”, a comentat acesta. „Dar, lăsând la o parte îngrijorarea, toată lumea e fericită de reducerea TVA”. Potrivit lui Aurelian Dochia, o parte din reducere va rămâne la producători și la supermarketuri, dar se va transfera o anumită pondere și la consumator. „Speranța că se termină cu evaziunea ar putea fi iluzorie. Rămâne totuși o cotă importantă de taxă, aproape 10%, pe care cei din economia gri nu vor accepta să o plătească”, a mai comentat Dochia. Acesta estimează că se vor ieftini în special produsele pentru care cererea este mai redusă.
Consumul ar putea crește ușor în special la nivelul categoriei sărace: „poate că familii care nu își permiteau deloc să consume carne, acum își vor permite o dată sau de două ori pe lună”. La rândul său, Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), susține că primul efect al reducerii TVA la 9% pentru produsele alimentare va fi o creștere a consumului.
Încasări mai mari la buget în primul trimestru al anului
Veniturile bugetare din primele trei luni din an s-au situat la 47 de miliarde de lei, cu circa 9% peste ținta propusă, diferența față de prognoză fiind de circa 4 miliarde de lei. Încasările din TVA au crescut cu circa 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar cele din impozitul pe venit au crescut cu 14,5% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2014. O scădere de 5,6% s-a observat la veniturile bugetului asigurărilor sociale, ca urmare a reducerii cotei CAS cu 5 puncte, anul trecut.