Turul culinar al Georgiei începe la băile termale

Turul culinar al Georgiei începe la băile termale

Georgia! O țară cu 3,8 milioane de locuitori, dar care a fost vizitată anul trecut de peste 6 milioane de străini. O țară care în urmă cu 11 ani a trecut printr-un război, dar care acum pare să își trăiască destinul după un vechi proverb local: „Fie ca lacrimile să îți dea doar când vei tăia ceapa!”. Capitala Tbilisi a fost distrusă de 27 de ori de-a lungul istoriei, dar acum este un oraș modern, vesel și care își ascunde trecutul arhitectural soviectic în spatele spațiilor verzi generoase.

Am ajuns pentru prima oară în Georgia în urmă cu câteva săptămâni la invitația Rompetrol care a anunțat noile sale proiecte de dezvoltare în țara de la poalele Caucazului. În camera de hotel televizorul se deschidea de fiecare dată cu un clip de promovare a țării al cărui mesaj central era: „O țară aflată la granița dintre Răsărit și Apus”.

Și dacă te uiți atent la oameni, cam despre asta este vorba: se străduiesc să îmbrățișeze pozitivismul occidental, dar au trăsături date de duritatea stepelor Asiei. Pentru capitala unei țări trecută printr-un război în urmă cu 11 ani și care are două zone separatiste în nordul teritoriului, cu influențe rusești după modelul Donbas, mă așteptam ca Tbilisi să fie un oraș ceva mai cenușiu. Numai că orașul te surprinde în primul rând prin arhitectură, mai ales prin diversitatea ei.

Deși este o metropolă trecută prin 70 de ani de comunism, cu povești dintre cele mai absurde, Tbilisi este o așezare în care o stradă nu seamănă cu nicio alta din oraș, în care blocurile comuniste sunt mascate foarte bine de multitudinea de spații verzi și de clădirile istorice complet renovate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Biserica dispărută pentru că deranja o statuie

Spuneam mai devreme de inițiativele absurde ale puterii comuniste în oraș, iar unul dintre cele mai șocante exemple se referă la o biserică. Prin anii 30 comuniști au decis desființarea unei biserici din centrul orașului din simplul motiv că în fața ei așezaseră o statuie a lui Lenin și au considerat că sunetele de la clopotele lăcașului de cult l-ar fi deranjat pe marele gânditor. Acum clădirea fostei biserici este club de noapte. Revenind la lucruri mai practice, trebuie spus că Georgia mai este cunoscută și pentru bucătăria ei tradițională.

Nu o să vorbesc aici despre cât de bună este plăcinta lor cu brânză, khachapuri, sau colțunașii umpluți cu carne tocată de vită sau de port, Khinkali, sau desertul tradițional din țară, Churchkhela, din simplul motiv că gustul este ceva ce se experimentează individual. Așa că trebuie doar să ajungeți acolo și să încercați. În schimb, vă recomand cum să începeți turul culinar al țării.

Cum să te pregătești pentru un festin Georgian

Cred că primul pas pe care ar trebui să îl faceți în Tbilisi este să faceți o vizită la băile termale Gulos din centrul orașului. După două ore în care veți face naveta între bazinul cu apă termală de 50 de grade și apă rece de 10- 15 grade și veți beneficia și de un masaj vă veți simți ca noi. Tocmai buni pentru a degusta vinurile și bucatele georgiene. Locul l-am descoperit tot cu ajutorul celor de la Rompetrol, mai exact a directorului general din zonă, Zamanbek Mirzayanov.

De fiecare dată când a vorbit despre proiectele de viitor din zonă ale Rompetrol, managerul ne oferea și informații despre noua sa țară adoptivă, el fiind originar din Kazahstan. Așa am ajuns să descoperim băile termale din mijlocul orașului, dar și povești inedite despre Georgia. Acum că sunteți pregătiți pentru festin, ne întoarcem puțin la comuniști, mai exact în anii 30. Atunci Lavrenti Pavlovici Beria a coordonat, la ordinul lui Stalin, construcția unui local ce se numește și acum Funicular. Este un restaurant pe trei etaje așezat pe un deal din apropiere care domină urbea, la 400 de metri deasupra orașului. Acum acolo există și un parc de distracții, iar locul poate fi vizitat după ce urcați timp de 10 minute cu un funicular.

Tot în Tbilisi găsești locuri în care ospătarii îți spun povestea fiecărui fel de mâncare, ca într-o piesă de teatru, sau unde afli povestea vinului georgian în timp ce îl deguști.

Drumul vinului

Și dacă tot am ajuns la vin, cred că o vizită de câteva zile în Georgia nu poate trece fără o descindere în regiunea Kakhetia din estul țării, acolo unde legenda spune că în urmă cu 8000 de ani s-a născut arta fabricării vinului. Acum în zonă există un adevărat traseu turistic numit „Drumul vinului”, procesiune în care puteți opri la podgoriile locale pentru o degustare din licoarea zeilor și chiar pentru un prânz, unele dintre ferme având propriile restaurante. În țară există peste 700 de podgorii, întinse de la Marea Neagră până în Caucaz.

Ținta: 11 milioane de turiști anual

Mariam Kvrivishvili, cea care manageriază direcția de turism din guvernul georgian, ne-a explicat faptul că domeniul este o prioritate pentru țara ei. „Estimăm un număr total de 8,7 milioane de vizitatori internaţionali în 2019, cu 20% mai mulţi ca în anul anterior. Din datele pe care le avem, în primele şapte luni din 2019 au venit în Georgia 3.554 de români, numărul lor fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Avem o strategie turistică stabilită până în anul 2025 prin care vrem să creștem numărul de turiști, dar și sumele individuale cheltuite în țara noastră. Ținta este ca până în 2025 Georgia să atragă 11 milioane de turiști din afară țării în fiecare an. Georgia este una din acele destinații care oferă orice îți dorești, având locuri atât pentru turismul de familiei, dar și pentru cei care caută aventuri”, spune reprezentanta guvernului georgian.

Cum pot ajunge românii în Georgia

Pentru români drumul către Georgia a fost mult simplificat din toamna anului trecut, când Tarom a deschis o linie directă cu Tbilisi, cu un zbor pe zi. Pe sensul spre Tbilisi avioul pleacă la miezul noptii din București și ajunge în jurul ore 4.00 dimineata, iar la întoarcere decolarea este prevăzută pentru ora locala 4.30 si aterizarea la ora 6.30 la București. O altă variantă este să vizitați Georgia cu mașina, trecând prin Turcia și Bulgaria. Dacă veți ajunge cu mașina în Georgia, veți constata că în benzinăriile lor nu există magazinele cu care suntem obișnuiți în România. Practic nu îți poți cumpăra o cafea, o sticlă de apă sau mâncare din benzinăriile georgiene. Dar începând de anul viitor acest dezavantaj pentru turiștii proveniți din Europa se va schimba prin intermediul Rompetrol. Compania românească va deschide începând din 2020 coffe-shopuri în cele 81 de stanții pe care le are pe teritoriului georgian. „Este foarte greu de a dezvolta comerțul cu alte produse decât carburanții. Dar noi avem o strategie de a deschide cafenele și mici magazine pe lângă benzinăriile Rompetrol. Avem desingnul lor finalizat”, a explicat pentru EVZ, Zamanbek Mirzayanov, directorul Rompetrol Georgia. Mai trebuie spus faptul că firma românească este percepută ca fiind cea care oferă cel mai bun, din punct de vedere calitativ, carburant pe piața georgiană.

Austriecii și italienii investesc în stațiunile montane

EVZ a stat de vorbă cu ambasadorul României la Tbilisi, Excelența Sa Radu Liviu Horumbă, pentru a vedea care este situația din perspectiva unui român. „Georgia este o țară destul de interesantă pentru cei care sunt iubitori de sporturi de iarnă. Aici sunt stațiuni precum cea de la Gudauri sau Bakouriani aflate în munți care au altitudini mai mari decât cele din Alpi, spre exemplu. Acolo s-au făcut foarte multe investiții din state care au tradiții în sporturile de iarnă, cum ar fi Austria sau Italia. Bakouriani este și locul în care echipele de sporturi de iarnă ale Uniunii Sovietice se antrenau, fiind într-o zonă cu diferențe mari de altitudine și având pârtii foarte lungi, de ordinul zecilor de kilometri”, ne-a explicat Radu Liviu Horumbă.