În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane renunță la gluten. Ei caută alternative mai sănătoase, care să îi ajute să își îmbunătățească digestia sau să își țină greutatea sub control. Există multe preparate fără această proteină, printre care se numără și turtele cu mălai. Acestea pot fi și dulci, consumate la mic dejun sau în loc de desert, dar și sărate, înlocuind lipia clasică.
Rețetele de turte cu mălai sunt simple, dar și foarte sănătoase. Ele sunt perfecte pentru persoanele care au intoleranță la gluten sau pentru cele care încearcă să îl elimine din alimentație. Cu siguranță ai mâncat în copilărie ceva asemănător pregătit de bunici, doar că aceasta este o variantă cu mai puține grăsimi și fără gluten.
Rețeta de turte cu mălai
Pentru a pregăti aceste turte cu mălai, fără gluten, ai nevoie de:
- 50 g maia;
- 100 g făină de porumb;
- 100 g făină de orez, ovăz sau fără gluten;
- un ou;
- 200 g iaurt grecesc;
- o lingură de miere;
- sare;
- 20 g unt de cocos pentru prăjit.
Rețeta de turte cu mălai este foarte ușor de preparat. Amestecăm toate ingredientele și vom obține un aluat puțin mai consistent decât cel de clătite. Lăsăm compoziția la odihnit pentru 15 minute, apoi putem face turtițele. Se prăjesc în tigaia unsă cu unt de cocos, iar rețeta este gata. Se pot servi cu miere, iaurt grecesc, dulceață sau piure de fructe, potrivit TVR Moldova.
Turte cu mălai sărate
Ingrediente pentru 10 turte cu mălai sărate:
- o cană de făină de porumb;
- jumătate de linguriță de sare;
- o cană de apă caldă.
Mălaiul se amestecă cu sarea, apoi turnați treptat apa. Amestecați totul cu o lingură până când obțineți o textură modelabilă. Compoziția trebuie să fie umedă, dar nu udă. Dacă este prea uscată, mai adăugați puțină apă. Dacă ați turnat prea multă apă, adăugați puțin mălai. De regulă, proporția de făină și apă este de 1:1. Lăsați aluatul să se odihnească pentru aproximativ 30 de minute.
Pentru a forma turtele, luați o foaie de copt și împăturiți-o în două. Scoateți o cantitate mică de aluat și modelați-o sub forma unei bile, pe care o aplatizați. Turta astfel obținută o puneți pe jumătate din foaia de copt și o acoperiți cu cealaltă jumătate. Rulați cu un sucitor, foaia de copt având rolul de a împiedica lipirea aluatului de masa de lucru sau de sucitor. Foaia unei turte cu mălai nu trebuie să fie nici prea groasă, dar nici prea subțire.
Încingeți o tigaie și așezați turta pe ea. Sunt necesare 40 - 45 de secunde pe fiecare parte pentru a se coace. Când le întoarceți, folosiți o paletă pentru a evita ruperea lor. Sunt gata când încep să se umfle puțin. Pentru a le păstra moi, puneți-le una peste alta și acoperiți-le cu un prosop curat, potrivit lataifas.ro.
De ce este bine să eviți glutenul
Atunci când vorbim de sănătate, mâncarea pe care o consumăm zilnic joacă un rol important. În ultima perioadă, discuțiile despre gluten sunt în prim-plan, mulți ajungând la concluzia că trebuie să renunțe la el. Această proteină se găsește într-o gamă largă de alimente și băuturi, mai ales în făinoase.
Glutenul poate afecta intestinele, mai ales în cazul persoanelor diagnosticate cu boala celiacă. În cazul acestora, consumul de gluten duce la situația în care sistemul imunitar atacă organismul, mai ales intestinul subțire. Aceștia trebuie să fie atenți la produsele pe care le consumă zilnic, fiind recomandate cele fără gluten, cum ar fi aceste turte cu mălai.
Pentru a evita consumul de gluten trebuie să citiți cu atenție etichetele produselor pe care le consumați. Nu doar produsele alimentare conțin această proteină, ci și băuturile, cum este berea. Pe piață există o gamă largă de produse care nu conțin gluten, înlocuitori pentru cele clasice.