Ministrul de Externe al Turkmenistanului, Rashid Meredov, a declarat că țara sa este pregătită să continue cooperarea cu partenerii europeni pentru implementarea proiectului conductei trans-caspice.
Potrivit ministerului Afacerilor Externe al Turkmenistanului, Meredov a făcut declarații la forumul „Marea Caspică - Marea Păcii și Prieteniei”, organizat cu ocazia Zilei Mării Caspice, scrie Haberler.
Turkmenistan, pregătit de negocieri
Afirmând că Ziua Mării Caspice este inclusă în calendarul evenimentelor internaționale în mare parte datorită eforturilor Turkmenistanului, Meredov a spus:
„Țara noastră este întotdeauna pregătită pentru dialog cu partenerii în legătură cu toate problemele de pe agenda caspică și este deschisă discuțiilor și propunerilor constructive”.
Amintind că prima întâlnire a miniștrilor de Externe ai statelor riverane Mării Caspice a avut loc la Așhabad în noiembrie 1996, Meredov a afirmat:
„Această întâlnire a marcat începutul eforturilor comune pentru pregătirea unui document în cinci părți care definește statutul juridic al Mării Caspice”.
Ulterior, Meredov a declarat că prima întâlnire a președinților țărilor riverane Mării Caspice a avut loc în 2002 la Așhabad, la inițiativa Turkmenistanului, și că în urma unei colaborări îndelungate, în 2018 a fost adoptată Convenția privind statutul juridic al Mării Caspice.
Document semnat la București
Meredov a declarat că țara sa urmărește dezvoltarea cooperării economice cu state vecine de pe coasta caspică și cu țări din afara regiunii, „Un astfel de exemplu de cooperare este activitatea de creare a coridoarelor de transport intercontinentale, în special Marea Caspică – Marea Neagră. Documentul în acest sens fost semnat la București în martie 2019, de miniștrii de Externe din Turkmenistan, Azerbaidjan, Georgia și România".
Meredov a declarat că Turkmenistanul, angajat într-o strategie de diversificare a sectorului energetic, este pregătit să-și continue cooperarea cu partenerii europeni în implementarea proiectului conductei trans-caspice, subliniind că aceasta poate fi considerat o condiție-cheie pentru asigurarea securității energetice globale.
Menționând că protecția mediului și problemele de securitate ecologică se numără printre principalele aspecte care trebuie abordate în regiunea Mării Caspice, Meredov a spus:
„Nivelul apei a scăzut cu aproape doi metri în ultimii 25 de ani, ceea ce a făcut ca marea să se retragă pe distanțe considerabile”.
Probleme cu apa la Marea Caspică
Meredov a subliniat că modificarea fluxurilor râurilor afectează nivelul Mării Caspice și că distribuția debitelor de apă pe tot parcursul anului s-a schimbat după construirea unor rezervoare mari pe unele râuri care se varsă în Marea Caspică. Este nevoie urgentă de cooperare științifică pentru a combate cauzele fluctuațiilor nivelului apelor, a mai spus el.
Subliniind că obiectivul principal al Turkmenistanului este de a maximiza utilizarea mecanismelor de cooperare în Marea Caspică, stabilite în Convenția privind statutul juridic al Mării Caspice, Meredov a spus:
"Rolul cheie în coordonarea acestor eforturi a fost atribuit ministerelor de Externe ale statelor caspice. Adevărul este că în cei cinci ani de la adoptarea Convenției, nu putem vorbi despre rezultate semnificative. Această situație trebuie schimbată, folosind posibilitățile și formatele disponibile. Cele mai importante acorduri la care au ajuns șefii de stat ar trebui aplicate exact".
(Traducere Florin Matei, RADOR)