TÜRKIYE: Tactica de luptă a Armeniei nu s-a schimbat: Civilii sunt vizați

Oficialii azeri au anunțat că racheta lansată de Armenia asupra așezării civile din Ganja, în timp ce era în vigoare acordul de încetare a focului pe motive umanitare, a fost o rachetă de tip Elbrus. Lansarea acestei rachete cu rază medie de acțiune, care a provocat distrugeri enorme și moartea a 11 persoane, dintre care doi copii, într-un oraș cu o populație de aproximativ 350.000 de persoane, este o crimă de război evidentă.

Ce urmărește partea armeană, vizând direct civilii?

Nu se teme că într-o bună zi i se va cere socoteală pentru aceste crime de război?

Care este scopul Rusiei, care o susține în aceste acțiuni?

SUA, principalul actor al sistemului politic internațional, cum privesc la această problemă?

În primul rând, ar fi util să reamintim că atacarea civililor nu este o situație nouă pentru Armenia... După prăbușirea Uniunii Sovietice, obiectivul tuturor atacurilor efectuate de armata Armeniei împotriva civililor din teritoriul azer Nagorno-Karabah, inclusiv Masacrul de la Khojaly, de la începutul lui 1992, a fost curățarea acestor pământuri de turcii azeri.

Cu alte cuvinte, mii de civili au fost uciși printr-o politică fățișă de curățare etnică și aproximativ 1 milion de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și să migreze în alte regiuni din Azerbaidjan.

Armenia, care a transformat uciderea civililor pentru a-și atinge scopurile într-unul dintre principalele elemente ale politicii sale, continuă acum aceeași politică, atacând civili în orașele din Azerbaidjan, în special în Ganja.

Scopul Erevanului la acea vreme era de a curăța regiunea Karabah de turcii azeri, iar obiectivul său actual este de a pune capăt atacului pe care Azerbaidjanul l-a lansat pentru a recuceri regiunea Karabah, lansând rachete extrem de distructive asupra așezărilor civile. Astăzi, Armenia vede că nu își poate continua ocupația în Karabah fără ajutorul Rusiei, împotriva unei armate azere a cărei putere a crescut.

De când administrația de la Moscova a pus în aplicare acordul de securitate colectivă dintre cele două țări pe motiv că regiunea Karabah nu este teritoriul Armeniei și a anunțat că nu va interveni în conflictele din această regiune, administrația Pashinyan nu are altă opțiune decât să provoace Azerbaidjanul și să se asigure că acesta atacă teritoriile armene. Adică Armenia ori se retrage din Karabah, ori implică Rusia în conflictul împotriva Azerbaidjanului.

În acest moment, este necesar să menționăm ce înseamnă pentru Rusia să privească, ca spectator, cum Armenia atacă orașele azere și omoară civili nevinovați. În primul rând, trebuie spus că această atitudine a Moscovei înseamnă în mod clar o poziționare alături de Armenia. Pentru că atacarea orașelor azere face din Armenia un stat agresiv conform dreptului internațional și, pe de altă parte, atacul Azerbaidjanului asupra țintelor de pe teritoriul Armeniei va fi un act de autoapărare. În acest caz, Rusia ar trebui să declare că nu va participa la conflict alături de Armenia. Dar Moscova nu face această declarație și susține politica Armeniei care atacă civili.

De asemenea, trebuie amintit că Rusia are un istoric foarte sumbru în privința atacării civililor în vreme de război. Exemplele din Groznîi și Alep arată că Rusia nu va fi deranjată deloc de atacurile Armeniei de la Ganja.

Ne-am pus întrebarea dacă Armenia se teme sau nu că într-o zi va fi trasă la răspundere pentru crimele de război pe care le-a făcut. Se pare că administrația de la Erevan nu are nicio temere.

Se bazează pe sprijinul unor țări influente în cadrul sistemului global, precum Rusia, SUA și Franța...Autor Prof. Dr. Kemal İnat

Traducere: Rador