TURKIYE: Politica problematică a Europei în privința islamului

TURKIYE: Politica problematică a Europei în privința islamului

În contextul islamofobiei care se accentuează în Europa, politica țărilor UE față de musulmani și de islam revine în actualitate.

Europa ar putea dezvolta o politică sănătoasă față de vecinul său, lumea islamică? Dacă ne gândim la populația musulmană din Europa, care depășește 30 de milioane de persoane, ar putea fi oare posibil ca țările Uniunii Europene să aibă o relație rațională cu musulmanii care trăiesc pe teritoriul lor?

Oare refugiații, străinii și musulmanii vor fi iarăși victime ale atmosferei electorale europene în timp ce Olanda, Germania și Franța intră într-o perioadă electorală?

În momentul în care privim la Franța, țara UE în care trăiește cea mai mare comunitate musulmană, vedem că nu este deloc posibil să fie dat un răspuns optimist acestor întrebări. Sare imediat în ochi faptul că președintele Macron caută în mod voit ceartă și conflicte cu țările musulmane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintelui francez îi revine o mare parte a vinei că apar din nou caricaturi cu sfinții noștri, importanți pentru lumea islamică. Astfel, el încearcă să sprijine facțiunile de extremă dreapta, xenofobe și islamofobe din țara sa. Gândindu-ne la problemele cu care s-a confruntat în politica internă de când a fost ales, vedem că el încearcă să își consolideze o clasă favorabilă înainte de alegerile care vor avea loc în vara lui 2022.

Nu este întâmplător faptul că una dintre țintele pe care și le-a ales pe acest drum este Turcia. Prin campaniile de denigrare pe care le desfășoară de mai mulți ani, /Macron/ încearcă să profite de o percepție negativă a opiniei publice vestice față de președintele Erdoğan și să obțină ajutorul altor țări europene. Câștigarea de către Macron a președinției Franței în 2017 a fost un proiect al mediilor îngrijorate de posibilele efecte pe care le-ar avea o victorie a extremei dreapta condusă de le Pen asupra viitorului Uniunii Europene.

Mediile “europeniste” care l-au sprijinit atunci pe Macron pentru a salva viitorul Uniunii Europene nu văd oare acum că preşedintele Franței, prin politica pe care o urmăreşte, aprinde fitilul unui conflict serios cu musulmanii din Europa și cu lumea islamică din vecinătate?

Ce va câștiga Europa pe urma conflictului în care va intra cu lumea islamică? Liderii europeni care caută un răspuns la această întrebare trebuie să vadă și dacă adevărata provocare la adresa supremației Vestului în domeniile economic și militar vine dinspre lumea islamică sau dinspre China și Rusia.

Fără îndoială, mai multe țări musulmane în frunte cu Turcia au început să pună sub semnul întrebării injustețea sistemului internațional axat pe Vest și adoptă o atitudine împotriva obligațiilor impuse de Europa și de SUA. Numai că, din păcate, nu au o pondere atât de mare ca Rusia sau țările Asiei de Est în echilibrul de forțe internațional, în fața Vestului.

Poate că acesta este motivul agresivității tot mai mari a Europei față de lumea islamică și de musulmani. Poate că ei se bazau pe faptul că Ankara nu va răspunde la politicile lor dușmănoase precum amestecul în afacerile interne ale Turciei, exercitarea de presiuni asupra Turciei în Mediterana de Est sau sprijinirea unor grupări precum PKK/PYD și FETÖ.

În mod similar, sprijinirea agresivității Armeniei împotriva Azerbaidjanului poate fi un rezultat al abordării problematice a Europei în privința lumii islamice. Considerarea Libiei drept o țară ale cărei resurse naturale trebuie împărțite, sprijinirea în Egipt a unei dictaturi care poate constitui o amenințare pentru Europa și susținerea politicilor regionale belicoase ale Israelului, țară care deține arme nucleare, reprezintă ale exemple ale politicilor greșite ale Europei față de lumea musulmană.

Toate aceste exemple arată eșecul Europei în a dezvolta politici sănătoase față de musulmanii care trăiesc pe teritoriul ei și față de lumea islamică. Poate că astăzi iese în evidență Macron ca arhitect al acestor politici greșite dar dacă vor avea loc alegeri în Olanda, în luna martie a anului viitor, poate că politicienii islamofobi olandezi îl vor depăși pe Macron în discursurile lor. Poate apoi vor fi politicieni germani, după alegerile din Germania.

Europa trebuie să se comporte cu o mai mare sensibilitate în privința relațiilor cu lumea islamică, vecinul ei de peste 1.000 de ani. Autor Prof. Dr. Kemal İnat

(Rador)