În toate țările lumii sunt luate măsuri pentru a preveni extinderea pandemiei de coronavirus. Principalele măsuri sunt carantina și interdicția de a ieși pe stradă. În unele țări în care se aplică interdicția de a ieși din casă au loc, în acest an, alegeri prezidențiale, parlamentare sau locale.
Pe de o parte, se dezbate modul în care va afecta pandemia de coronavirus relațiile internaționale și economia și se iau măsuri pentru a preveni efectele negative, pe de altă parte se analizează în ce fel va influența situația de față mecanismele politicii interne.
Dacă privim defalcat pe continente, în perioada rămasă din 2020 vor avea loc 14 alegeri în Europa, 12 în Asia, 10 în Africa, 15 în america și 5 în Oceania.
Unele țări au decis deja să amâne alegerile. De exemplu, în Macedonia de Nord, alegerile parlamentare anunțate pentru 12 aprilie au fost amânate pentru luna noiembrie.
În Serbia, unde a fost decretată stare de urgență, alegerile legislative programate a avea loc pe 26 aprilie au fost amânate cel puțin o lună.
Și în Siria, alegerile parlamentare anunțate în mod unilateral de regim pentru data de 13 aprilie au fost amânate pentru 10 mai, din cauza pandemiei. Și alte alegeri programate pentru perioada următoare au aceeași soartă.
Înainte ca pandemia să devină principalul subiect al actualității, una dintre temele cele mai importante ale politicii internaționale era procesul președintelui american, Donald Trump.
După achitarea acestuia, lumea a început să se întrebe cine va fi contracandidatul lui la alegerile prezidențiale din noiembrie. Partidul Democrat a organizat alegeri interne în mai multe state însă pandemia de coronavirus a umbrit cursa electorală din SUA.
Poate că pentru prima dată în istoria Americii, cu mai puțin de șapte luni înainte de alegerile prezidențiale, populației nu îi pasă de vot (...)
Devine tot mai clar că Trump se va confrunta cu fostul vicepreședinte Joe Biden însă pentru a fi anunțat în mod oficial acest lucru, este nevoie de organizarea congresului Partidului Democrat.
În mai multe state au fost amânate alegerile interne. Marele congres care urma să fie organizat în perioada 13-16 iulie a fost amânat pentru data de 17 august. Adică Biden va avea cu o lună mai puțin pentru a-și face campanie.
Pe de altă parte, a început să se vorbească încă de pe acum că alegerile prezidențiale ar putea fi amânate în unele state dacă nu trece pandemia de coronavirus până în noiembrie.
Constituția SUA nu include nicio prevedere legată de alegeri în caz de epidemie. În SUA, bazată pe un sistem federal, statele pot amâna alegerile dacă vor.
Însă este sigur că dacă unele state vor proceda astfel, va fi generată o criză constituțională. În plus, potrivit Constituției, mandatul președintelui american se încheie pe 20 ianuarie 2021 la ora 12.00.
Cei care susțin că pandemia ar putea dura mult și că va afecta negativ numărul alegătorilor cer ca opțiunile electorale să poată fi trimise prin poștă.
Însă președintele Trump se opune cu vehemență acestei propuneri, argumentând că s-ar putea înregistra fraude electorale.
Aceste dezbateri din America au loc în numeroase alte țări. Poate că după pandemia de coronavirus, în țările democratice vor fi luate decizii radicale în ceea ce privește modul de organizare a alegerile și de votare.
Poate că la următoarele alegeri din America, cetățenii vor putea vota de acasă, cu ajutorul dispozitivelor pe care se identifică cu amprentă sau retină. Fiți siguri, încă de acum, numeroase companii de tehnologie investesc în sisteme de vot online.