Două sondaje de opinie publicate ieri în Turcia arată o majoritate slabă pentru „da”, în referendumul de duminică, cel care vizează schimbarea Constituției țării - cu 51-52% în favoarea lui Erdogan.
Alegătorii turci merg duminică, 16 aprilie, la urne, pentru a decide dacă acordă puteri suplimentare președintelui, creând o republică prezidențială.
Votul a început pentru alegătorii turci din străinătate încă de la finalul lunii martie și se încheie duminică.
Ce spun sondajele
Un sondaj al ANAR arată că opțiunea pentru „da” a ajuns la 52%. Este vorba despre un sondaj realizat față-n față cu 4.000 de oameni, în perioada 5-10 aprilie, în 26 de provincii turcești.
Numărul indecișilor a scăzut la 8%, conform ANAR, care spune că după distribuirea acestor alegători, a crescut cu 2% numărul celor care au spus „da”, comparativ cu sondajul de la începutul lunii martie.
Rezultatele sunt valabile doar pentru votanții din Turcia, iar sprijinul pentru Erdogan, venit din străinătate, va crește ușor procentajul celor cu „da”, conform directorului ANAR, Ibrahim Uslu. Recep Erdogan a spus, marți, că turcii care trăiesc în afara granițelor s-au prezentat în număr mare la urne, ceea ce ar putea influența serios rezultatele.
Campania pentru referendum a afectat legăturile Turciei cu unii aliați europeni. Președintele Erdogan a declarat, atunci, că interzicerea unor mitinguri în Olanda și Germania reflectă „practici de tip nazist” în aceste țări.
Avertisment din Germania
Firma Konsensus spune că cei care votează „da” reprezintă 51,2%, după redistribuirea alegătorilor indeciși, după un sondaj realizat pe 2.000 de subiecți, din 41 de provincii.
Pe de altă parte, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a invocat riscul unei dictaturi în Turcia în cazul victoriei taberei „da” la referendum. Schäuble a declarat că a vorbit cu mai mulţi turci care se tem de represalii dacă ar critica public regimul de la Ankara. „Dar, în cele din urmă, Turcia îi va supravieţui lui Erdogan, ceea ce dă o speranţă”, a adăugat el.