Evenimentul Zilei > International > Turcii vor fi filați de serviciile secrete! Nimeni nu mai mișcă fără autorizație
Turcii vor fi filați de serviciile secrete! Nimeni nu mai mișcă fără autorizație

Turcii vor fi filați de serviciile secrete! Nimeni nu mai mișcă fără autorizație

În plină epidemie cu SarsCoV2, Turcia a luat o decizie pe care doar puține state ale lumii a mai mai luat-o, exemplul fiind Israelul.

Cu ajutorul telefoanelor inteligente, autoritățile turce îi vor monitoriza pe toți cei care sunt infectați, pentru a le afla localizarea lor dar și a familiilor acestora.

Cu ajutorul unei aplicații care va fi instalată pe telefonul celui infectat, autoritățile militare pot afla în orice secundă poziția bolnavului. În plus i se stabilește un perimetru de câțiva metri în care acesta se poate mișca, persoana infectată fiind obligată să aibă tot timpul telefonul asupra sa. La cea mai mică suspiciune de fraudă, sistemul reacționează imediat, susține președinția Turciei. Dacă persoana în cauză dorește să iasă afară din casă, sistemul îi trimite un sms de alert prin care i se atrage atenția că este pe cale să comită o infracțiune.

Dacă persoana infectată continuă deplasarea, aplicația va genera un apel telefonic, în cadrul căreia un robot adresează un mesaj de avertizare. Dacă nici așa, persoana nu se oprește, și este deja la mai mult de 50 de metri de propria lui locuință, este alertată Poliția, în zonă fiind trimis cel mai apropiat echipaj, care aplică o amendă usturătoare.

Potrivit oficialilor turci, după încheierea epidemiei toate datele adunate de sistemele inteligente de la persoanele monitorizate vor fi șterse imediat, pentru a nu aduce o atingere vieții private.

În prezent, în Turcia există 38.000 de cazuri și au fost înregistrate 812 decese. Măsurile de izolare la domiciliu a persoanelor infectate nu au dat efectul scontat și atunci a fost nevoie de adoptarea unei măsuri mai dure.