Beijingul trebuie „să înceteze eforturile” de a forța musulmanii uiguri care au părăsit țara să revină în China, a declarat luni, pentru televiziunea saudită în limba engleză Al Arabiya, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, în urma relatărilor că Turcia trimite înapoi în China refugiații uiguri.
“Statele Unite vor continua să facă apel la Republica Populară Chineză să oprească de îndată campania sa de represiune din Xinjiang, să îi elbereze pe toți cei reținuți în mod arbitrar și să înceteze eforturile de a forța membrii grupurilor minorităților musulmane refugiate peste hotare să revină în China, unde îi așteaptă o soartă nesigură,” a declarat reprezentantul Departamentului de Stat american.
Turcia îi trimite pe refugiații uiguri înapoi în China, unde riscă închisoarea și persecuția, prin intermediul unor terțe țări ca Tajikistan, a anunțat The Telegraph duminică. Conform publicației britanice, președintele Recep Tayyip Erdogan „ajută China să îi repatrieze pe dizidenții musulmani trimițându-i în terțe țări înaintea revenirii (n.r. - în China)”, precizează The Telegraph.
Vreme de decenii uigurii musulmani au căutat refugiu în Turcia în fața valului de represiune din țara lor, care a plasat un milion de uiguri în „de reeducare”. Conform relatărilor, aici îi forțează să renunțe la identitatea lor religioasă. Beijingul consideră mulți uiguri ca fiind extremiști și periculoși pentru securitatea națională a Chinei.
În trecut, Erdogan, care se prezintă ca fiind un lider global al islamismului, a caracterizat acțiunile puterii chineze la adresa uigurilor musulmani ca fiind „genocid”. Însă în prezent, acesta a încetat comentariile la adresa chinezilor, o mișcare pe care The Telegraph o actribuie unei motivații economice a Turciei și dorinței guvernului de la Ankara de a atrage investiții chineze în Turcia.
Cotidianul britanic relatează cazul unei refugiate uigure de 59 de ani, Aimuzi Kuwanhan, care a fugit din China și a căutat ajutor în Turcia, unde a fost primită ca rezident într-un centru de stat. După dispariția sa semnalată vara trecută, aceasta a fost localizată la un centru de detenție din orașul Izmir, înainte de a fi extrădată în Tadjikistan, conform unui avocat citat de The Telegraph și angajat de familia refugiatei. Sursele citate de publicație menționează că aceasta a fost trimisă „neîndoios” în China. O altă femeie uigură, Zinntegul Tursun, a fost deportată din Turcia în Tadjikistan cu destinația China.
Populația uigură, o minoritate etnică din China, este stabilită în regiunea de nord-vest Xinjiang. Din 2017, guvernul chinez a persecutat sistematic această comunitate, ducând peste un milion de uiguri, conform estimărilor SUA și Organizației Națiunilor Unite, în tabere de reeducare, unde li se oferă condiții foarte asemănătoare închisorilor, așa cum au relatat foști deținuți în aceste centre în 2018, pentru publicația canadiană The Globe and Mail.