Turcia va majora prețul electricității și al gazelor naturale. Care este planul lui Erdogan

Sursa: Malivoja | Dreamstime.com

Încă de la începutul anului, oamenii din Turcia trec printr-o perioadă dificilă din cauza scumpirilor necontrolate. Cu o monedă națională ce a pierdut din valoare, milioane de oameni se pregătesc să-și reducă drastic cheltuielile în contextul unor noi majorări anunțate de autoritățile turcești.

Prețul electricității și al gazelor naturale va crește cu aproximativ 50% pentru utilizatorii industriali și cu aproximativ 20% pentru gospodării, au anunțat autoritățile din Turcia.

Mai exact, reprezentanții firmei turcești de stat Botas au precizat că prețul la gazele naturale pentru clienții industriali mici și mijlocii va crește cu 47,6%, iar pentru utilizatorii mari din industrie cu 50,8%.Totodată, pentru gospodării, prețul gazelor naturale va fi majorat cu 20,4%.

În ciuda acestor noi creșteri, reprezentanții Botas au dat asigurări că statul va continua să subvenționeze peste 80% prețul gazelor naturale pentru gospodării. Mai exact, diferența de preț va fi acoperită de la bugetul statului.

Potrivit experților, în urma majorărilor, rata inflației ar urma să crească cu 0,8%, asta în contextul în care, în iulie, inflația a ajuns la aproape 80%. De asemenea, prețurile ridicate vor duce direct la o inflație ridicată din cauza că producătorii vor transfera costurile asupra consumatorilor, scrie Agerpres.

Erdogan a anunțat că va plăti gazul rusesc în ruble

La începutul lunii august, în urma unei vizite la Soci, președintele Turciei a anunțat că va plăti gazul rusesc în ruble.

„Un aspect pozitiv al vizitei noastre la Soci este acordul nostru cu domnul Putin privind rubla. Dacă Dumnezeu permite, schimburile noastre în ruble vor asigura beneficii Turciei şi Rusiei”, a declarat şeful statului turc în acea perioadă.

Viceprim-ministrul rus, Aleksandr Novak, a declarat că Erdogan și Putin au convenit ca livrările de gaze rusești să fie „plătite parțial în ruble.” Anul trecut, Rusia a reprezentat aproximativ un sfert din importurile de petrol ale Turciei şi 45% din achiziţiile sale de gaze naturale.

Totodată, dacă Turcia va plăti parțial gazul rusesc în ruble îi va permite să nu-și epuizeze rezervele valutare în dolari. Economiștii au precizat că în 2021, Turcia a încercat să oprească prăbușirea lirei turcești, cheltuind 10 miliarde de dolari, care și-a pierdut într-un an jumătate din valoare.