În mai puțin de doi ani, informaticianul Mehmet Aydin a extorcat peste 130 de milioane de dolari grație unui joc virtual inspirat din Farmville.
Aplicația lui Aydin (27 de ani), Ciflik Bank (Banca Fermierului), creată în august 2016, simula o fermă virtuală unde amatorii se puteau înscrie, cumpăra și crește online animale, albine și păsări, cu speranța de a-și vedea investițiile aducându-le profituri financiare reale.
Într-adevăr, întreprinderea promitea să crească animale reale în ferme reale și să remunereze utilizatorii online grație produselor (lapte, carne, miere etc.) vândute.
Dacă primii jucători ai beneficiat de câteva plăți, majoritatea nu s-au ales decât cu vaci pixelate.
În total, aproape 80.000 de persoane au fost extorcate de peste 130.000 de milioane de dolari, scrie Le Figaro.
Escrocheria a fost dezvăluită în ianuarie, când plățile au încetat. Banii investiți de jucătorii online folosiseră numai la îmbogățirea conturilor din Cipru ale lui Mehmet Aydin. Între timp, acesta a avut grijă să le golească.
Pe 12 martie, când a fost anunțată dispariția tânărului escroc, sute de victime s-au repezit la ferma din orașul Bursa, pentru a lua vacile, dar au fost împiedicate de forțele de ordine.
Reușita unei înșelăciuni de asemenea proporții a fost posibilă grație aparențele de realitate ale afacerii. Bazată pe Sistemul Ponzi (joc piramidal), Ciftlik Bank a remunerat investițiile primilor înscriși din fondurile procurate de noii utilizatori. Suficient pentru a-i convinge pe jucători să aducă și alți amatori.
Pentru a-și consolida credibilitatea, Aydin chiar a cumpărat câteva animale reale și câteva utilaje de întreținere a lor. Autoritățile locale au participat și ele la ceremonia de inaugurare a primei ferme.
Mai mult, o emisiune televizată foarte populară a difuzat un reportaj despre mierea produsă de Ciflik Bank, în octombrie 2017.
După numeroase plângeri făcute la poliție, parchetul a lansat o anchetă. Trei persoane, printre care soția lui Mehmet Aydin, au fost reținute, dar tânărul informatician a dispărut fără urmă.
Potrivit unor informații, el ar lucra acum în domeniul construcțiilor, în Uruguay.
Ferma animalelor virtuale nu a fost prima sa escrocherie. Mai întâi, a încercat să se îmbogățească vânzând ochelari care permiteau să vezi oamenii dezbrăcați. Dar văcuțele virtuale s-au bucurat de un succes mult mai mare.