Turcia trimite trupe speciale la graniță, împotriva Greciei. Migranții, motiv de dispută

Ankara nu precupețește nici un efort pentru a împiedica Grecia să-i trimită înapoi migranții.

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a anunțat, joi, deplasarea la frontiera cu Grecia a 1000 de membri ai forțelor speciale de poliție pentru a-i împiedica pe polițiștii de frontieră greci să-i întoarcă pe migranți.

Suleyman Soylu a acuzat forțele de securitate grecești că au rănit peste 160 de migranți, la frontiera cu Turcia. Trupele speciale sunt deplasate de-a lungul zonei frontaliere a rîului Meriç (Evros, în greacă).

„Am trimis aceste trupe deplin echipate pentru a împiedica respingerea migranților”, a declarat ministrul turc. El a precizat că autoritățile grecești au încercat să refuleze pe teritoriul Turciei 4900 de migranți.

Turcia a anunțat că nu mai respectă acordul încheiat în 2016 cu  Uniunea Europeană și că nu-i va mai împiedica pe migranți să-i părăsească teritoriul, o decizie ce a provocat un aflux de refugiați la frontierele Greciei.

Zeci de mii de persoane se află masate de-a lungul frontierei dintre Turcia și Grecia. Migranții au reușit să ajungă pe insulele grecești din Marea Egee, precum Lesbos sau Chios.

Atena a anunțat în ultimele zile că a împiedicat mii de migranți să intre ilegal pe teritoriul Greciei.

Turcia a mai acuzat autoritățile grecești că au ucis trei migranți, ceea ce Atena a dezmințit, afirmând că este vorba de „informații false”.

Uniunea Europeană a calificat drept „șantaj” decizia Turciei de a-și deschide frontierele pentru migranți, în momentul în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan caută sprijin occidental în Siria.

Autoritățile europene se tem că afluxul de migranți către Grecia este începutul unei crize migratorii de proporția celei din 2015.