Ankara și Washington speră să se ajungă la un acord politic pe problema cipriotă, Cipru fiind divizat în două pe criterii etnice - între grecii și turcii ciprioți. Insula mediteraneană este împărțită din 1974, când trupele turcești au invadat și ocupat partea de nord.
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, s-a întâlnit cu omologul său american, John Kerry, la Wahington pentru a discuta despre una dintre cele mai vechi dispute teritoriale din Europa.
„Sperăm să ajungem la un acord în Cipru, în 2016”, a spus Cavusoglu, înaintea întâlnirii. Turcia este „gata”, a adăugat el, citat de AFP. După ocupația turcă, insula este împărțită în Cipru (grecesc) în sud, recunoscut pe plan internațional și statul turc cipriot în nord, unde Turcia are încă 30.000 de soldați.
Potrivit lui Cavusoglu, negocierile privind un acord de pace mult așteptat au încetinit din cauza pregătirilor pentru alegerile legislative care au loc în luna mai, în partea greacă a insulei. „Dar după alegeri, sperăm să ajungem la un acord, iar Statele Unite ne acordă întregul sprijin în acest proces, ca și Turcia”, a susținut oficialul.
Kerry a precizat că Washingtonul este „angajat profund și implicat în aceste discuții legate de Cipru”. „Ne-am întâlnit cu oficial de ambele părți, împreună și separat, ți vom continua să facem presiuni pentru a se ajunge la o rezoluție în criza cipriotă”, a spus el.
Un acord ar presupune ca ambele părți să facă compromisiuri privind drepturile teritoriale și de proprietate. Un referendum din 2004 arăta că majoritatea turcilor ciprioți susțin reunificarea, dar trei sferturi dintre greci sunt împotrivă.
Șeful Consiliului European, Donald Tusk, a declarat la începutul lunii, că acordul UE cu Turcia, prin care se încearcă stoparea afluxului de imigranți, în schimbul unor recompense politice și financiare pentru Ankara, ar fi fost condiționate și de acțiuni ale Turciei pentru a sprijini procesul de pace cu un membru al Uniunii, Ciprul. Acordul privin migrația ar fi o oportunitate pentru Turcia pentru a discuta cu Cipru. Săptămâna trecută, Tusk a precizat că un compromis acceptat de premierul turc Ahmet Davutoglu, pentru a se evita un veto din partea Ciprului, pe acordul migrației, a fost „un semnal foarte promițător pentru viitor”.
Anterior, președintele cipriot,Nicos Anastasiades, a amenințat că va vota împotriva continuării negocierilor Turciei pentru aderarea la UE, dacă Ankara nu își îndeplinește obligația de a deschide porturile și aeroporturile turcești traficului cipriot, reucnoscând, de fapt, acest stat
Pe de alăt parte, potrivit portalului New Europe, sprijinul financiar pentru o soluție în cazul Ciprului, este avut în vedere, ar fi declarat președintele Parlamentului European, Martin Schulz, care a vizitat, ieri, Cipru.
„Sunt optimist, fac parte din grupul oamenilor care nu sunt niciodată prea optimiști”, a spus Schulz, care consideră că acum este cu adevărat posibil să se facă un pas istoric înainte. Liderul european și-a epxrimat sprijinul pentur găsirea unei soluții, dar a spus că este vorba despre o decizie suverană a țării și nimeni din afară nu poate avea un rol decisiv pe această problemă.