Evenimentul ZileiInternationalTurcia sfidează Uniunea Europeană. Nave turcești forează după petrol în apele UE în ciuda sancțiunilor impuse de Bruxelles

Turcia sfidează Uniunea Europeană. Nave turcești forează după petrol în apele UE în ciuda sancțiunilor impuse de Bruxelles

Turcia sfidează Uniunea Europeană. Nave turcești forează după petrol în apele UE în ciuda sancțiunilor impuse de Bruxelles
Cipru a acuzat astăzi Turcia că încalcă legislația internațională datorită operațiunilor de prospecție după hidrocarburi pe care Ankara le desfășoară în largul coastelor insulei Afroditei.

Vicepreședintele turc Fuat Oktay a declarat vineri dimineața că nava de foraj petrolier Fatih a început să foreze după petrol la nord-est de insula Afroditei.

Lunea aceasta Consiliul Afacerilor Externe al UE a adoptat un calendar de sancțiuni împotriva Turciei datorită  activităților de foraj desfășurate de către Ankara în apele teritoriale cipriote.

„Faptul că aceste noi acțiuni ilegale ale Turciei au fost anunțate în aceeași zi în care a intrat în vigoare un nou calendar de sancțiuni ale UE – reprezintă o manifestare a disprețului extrem și provocator față de dreptul internațional și european”, a afirmat președinția cipriotă într-un comunicat.

Insula este divizată din anul 1974, atunci când Turcia a invadat insula după ce în Cipru a avut loc  o lovitură de stat dată de către ofițeri greci ai armatei cipriote.

În  anul 2011 importante zăcăminte de gaz au fost descoperite în apele teritoriile cipriote. Turcia afirmă că unele zone în care forează guvernul cipriot sunt fie pe platoul continental turc, fie în zone în care guvernul turco-cipriot turc are drepturi asupra oricăror descoperiri de resurse minerale.


Accesează: