Forţele armate turce vor desfăşura exerciţii militare în largul Ciprului începând de duminică, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Ankara, pe fondul tensiunii continue cu Grecia în legătură cu disputa pe tema gazului în Mediterana de Est şi al unor eforturi internaţionale de mediere, relatează dpa.
Exerciţiul, numit „Mediterranean Storm” (Furtună mediteraneană), va avea loc până joi şi va fi desfăşurat potrivit Ankarei împreună cu elemente din nordul Ciprului, administrat de „Republica Turcă a Ciprului de Nord”, entitate autoproclamată şi recunoscută doar de Turcia.
Potrivit Ministerului Apărării turc, exerciţiul anual are ca scop „îmbunătăţirea instruirii reciproce, a cooperării şi interoperabilităţii” între Turcia continentală şi comandamentul forţei din nordul insulei divizate.
Elementele aeriene, navale şi terestre vor participa la exerciţiu cu simulări de căutare şi salvare de atac aerian şi de luptă,
potrivit unui comunicat.
Tensiunea rămâne ridicată între Turcia şi Grecia, membri ai NATO şi vecini, ambii pretinzând dreptul de a fora în aceeaşi parte a Mediteranei de Est, despre care se crede că este bogată în resurse de hidrocarburi.
Ciprul este împărţit între sudul grec şi nordul turc nerecunoscut internaţional din 1974, când Turcia a invadat insula ca răspuns la o lovitură de stat.
Ambele ţări au efectuat exerciţii militare rivale în zona unde o navă de cercetare turcă, escortată de vase de război, efectuează operaţiuni de forare până la 12 septembrie.
NATO şi Uniunea Europeană au oferit mediere în dispută. Cu toate acestea, Ankara şi Atena nu au confirmat încă discuţii.
Atena a dezminţit, joi seară, discuţiile cu Ankara pentru detensionarea situaţiei din Mediterana de Est, după un mesaj pe Twitter al secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, susţinând contrariul, scrie AFP.
„Informaţiile care au fost dezvăluite cu privire la presupuse discuţii tehnice cu NATO nu corespund realităţii”, a afirmat joi seară Ministerul grec de Externe într-un comunicat.
Potrivit mesajului pe Twitter al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, Grecia şi Turcia, membre ale Alianţei, „au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO” cu obiectivul de a preveni orice nou incident în Mediterana de Est, unde un vas turc de cercetări seismice însoţit de nave de război se află în apele teritoriale greceşti de la 10 august.
„Am reţinut intenţia secretarului general al NATO de a acţiona pentru a pune în aplicare mecanisme de detensionare militară. Cu toate acestea, detensionarea militară va avea loc numai odată cu retragerea imediată a tuturor navelor turce de pe platoul continental grec”, a adăugat diplomaţia de la Atena.
De la 10 august, Ankara a desfăşurat nava de cercetare seismică Oruc Reis însoţită de forţe navale pentru a proceda la explorări în largul insulei greceşti Kastellorizo, la 2 kilometri de coastele turceşti, într-o zonă bogată în hidrocarburi.La sfârşitul lui august, tensiunea a crescut mai mult între Turcia şi Grecia, care au efectuat manevre militare rivale, prima cu Statele Unite, apoi cu Rusia, iar a doua cu Franţa, Cipru şi Italia.