Turcia s-a TREZIT! Sute de mii de oameni la Marşul Dreptăţii împotriva lui Erdogan

Sute de mii de oameni au demonstrat la Istanbul, etapa finală a unui marş care a durat 25 de zile şi care a traversat mare parte a Turciei plecând de la Ankara, împotriva represiunii guvernului. Este cea mai mare manifestaţie de masă din 2013 împotriva lui Recep Tayyip Erdogan. Manifestanţii, care fluturau steaguri ale Turciei cu înscrisul ''Dreptate'', s-au adunat pentru a asculta pe principalul lider de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu, care a vorbit la sfârşitul marşului de 425 km.

Kilicdaroglu, sefel partidului republican CHP, principal partid de opoziţie în Turcia, a anunţat că are în pregătire ''cea mai mare petiţie către lume'' pentru a cere eliberarea jurnaliştilor şi academicienilor închişi în închisorile din ţară . ''Acest marş e doar un prim pas şi nu va fi ultimul. Toţi trebuie să ştie că 9 iulie înseamnă o renaştere, începutul unei noi istorii'', a strigat liderul însufleţind mulţimea
Liderul CHP plecase din capitala Turciei la jumătatea lui iunie pentru a protesta împotriva condamnării la 25 de ani a unui membru al partidului său, Enis Berberoglu, cu acuzaţia de spionaj. El a fost primul deputat al CHP băgat ăn închisoare anul trecut. Au urmat apoi alte 50.000 de arestări de funcţionari, profesori, judecători şi soldaţi.
Liderul CHP, 68 de ani, a adunat o susţinere relativ modestă în primele etape ale marşului: după 5 zile se strânseseră în jurul său cam 1.000 de oameni. Dar sprijinul a crescut enorm, când zeci de mii de oameni se alăturau, iar alte partide de opoziţie i s-au alăturat, inclusiv filo-cudrul HDP.
''Drepturi, lege, justiţie'', sloganul cel mai intonat în timpul marşului. Acum sunt aşteptaţi mai mult de un milion de persoane la mitingul prvăzut duminica viitoare. Aceasta este aşteptarea liderului Kilicdaroglu, care ieri dimineaţă a făcut cunoscut că va mărşălui singur până la ţinta finală, Maltepe, unde este prevăzută manifestarea.
Marşul cere sfârşitul stării de urgenţă, proclamat în Turcia pe 22 iulie 2016, ca şi dreptate pentru victimele politicilor represive care au dus la peste 50.000 de detenţii şi suspendarea de la muncă a circa 150.000 de persoane.
 
Când Kilicdaroglu a lansat iniţiativa marşului, Erdogan l-a criticat spunând că dreptatea trebui căutată în parlament şi nu pe stradă, totul spus cu tonuri ameninţătoare, aproape lătrate. Cum îţi aşterni, aşa dormi...