Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea susține că Turcia pare să fie tot mai apropiată de Rusia. Concluzia vine după refuzul turcilor de a accepta ca navele donate de Marea Britanie să ajungă în Ucraina prin Marea Neagră.
Turcia nu va permite celor două nave donate Ucrainei de Marea Britanie să tranziteze apele sale. Motivul principal din spatele acestui refuz ar fi încălcarea Convenţiei de la Montreux. Gestul făcut de turci ar ridica multe semne de întrebare, arată un contraamiral român.
Turcia, relație tot mai apropiată cu Rusia
Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea susține că Turcia nu ezită să facă jocurile Rusiei la Marea Neagră. Anunțul care stârnește controverse a venit de la Ankara. Prin intermediul acestuia, Ucraina a aflat că nu va putea primi navele din partea Marii Britanii.
Cele două nave de dominare urmau să ajungă în dotarea marinei ucrainene. Acestea ar fi urmat să contribuie la consolidarea operaţiunilor maritime în războiul cu Rusia. Turcia nu a fost de acord ca cele două nave să tranziteze apele sale, blocând astfel transferul.
Blocajul provocat de turci
Direcţia de comunicare a Preşedinţiei a transmis deja că nu va accepta accesul navelor prin strâmtorile sale. Mai mult, turcii au precizat că nu își vor schimba poziția atât timp cât războiul va continua.
„Aliaţii noştri pertinenţi au fost informaţi în mod corespunzător că navele pentru deminare donate Ucrainei de către Marea Britanie nu vor fi autorizate să treacă prin strâmtoarea turcă spre Marea Neagră atât timp cât războiul continuă", a transmis Ankara.
Turcia a declanşat Convenţia de la Montreux în 2022, odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Pactul internaţional care blochează trecerea navelor militare prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Regula este valabilă pentru cele două părți aflate în conflict deschis.
Contraamiralul Constantin Ciorobea susține că turcii fac jocul lui Putin, impunând astfel de reguli bizare.
Tratatul invocat de Turcia nu ar mai fi valabil
Constantin Ciorobea a precizat că primele prevederi ale Convenţiei de la Montreux nu ar mai fi de actualitate. Acestea ar trebui renegociate pentru a fi adaptate contextului actual.
„Turcia și Rusia au ajuns la un echilibru la Marea Neagră, dar problema este că acest balans se face pe spatele României și Bulgariei. În mod normal ar trebui să putem apela la sprijinul NATO în Marea Neagră“, a declarat contraamiralul pentru adevarul.ro.
Pentru moment, Ucraina nu poate beneficia de ajutorul din partea Marii Britanii. Cele două nave nu pot fi aduse nici pe Dunăre, cu toate că dimensiunile acestora se încadrează în limite. Cele două nave au 52 de metri lungime, 10,5 metri lăţime şi un pescaj de 2,3 metri. Dimensiunile pot primi autorizația pentru accesul pe canalul Rhin-Mein-Dunăre. În schimb, înălţimea acestora reprezintă principala problemă. Navele nu ar putea trece pe sub podurile acestei căi navigabile.