Turcia lansează astăzi explorările de gaz din estul Mediteranei

Turcia va lansa luni explorările de gaz în estul Mediteranei, în urma unui acord în acest sens încheiat cu Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută numai de Ankara, şi ca răspuns la prospecţiunile demarate de ciprioţii greci, potrivit agenţiei Anadolu, preluată de AFP.

"Nava de explorare trebuie să sosească în jurul prânzului în regiunea unde va începe explorarea. Echipa va începe cercetările seismografice în cursul după-amiezii, după ce va ajunge în regiunea ale cărei coordonate geografice au fost specificate", a declarat Huseyin Avni Benli, directorul institutului de cercetări responsabil, fără a preciza destinaţia exactă a navei.

Vasul Piri Reis a pornit în această misiune controversată vineri din porul Urla, de lângă Izmir, şi a navigat până acum fără probleme, a indicat Benli.

Potrivit publicaţiei de limbă engleză Today's Zaman, ministrul turc al Energiei şi Resurselor Naturale, Taner Yildiz, a declarat că guvernul de la Ankara intenţionează să achiziţioneze şi o platformă în valoare de 1,5 miliarde de dolari pentru a accelera explorările din estul Mediteranei.

Tensiunile au crescut brusc în regiune odată cu anunţul guvernului Republicii Cipru, recunoscut internaţional, dar nu şi de Ankara, potrivit căruia a solicitat companiei americane Noble să înceapă lucrările de prospecţiuni de gaz submarin în largul insulei, lucrări începute între timp.

Turcia a semnat imediat un acord cu cu Republica Turcă a Ciprului de Nord pentru a începe propriile explorări, iar premierul Recep Tayyip Erdogan a ameninţat chiar că nava de explorare turcă va fi escortată de vase de război, scrie şi Agerpres.

Liderii Ciprului de Nord au depus însă la Naţiunile Unite un document în care propun sistarea tuturor exploatărilor de gaz şi petrol din jurul insulei până la soluţionarea crizei cipriote. În cazul în care aceste exploatări continuă, ciprioţii turci recomandă crearea unui comitet din care să facă parte şi experţi ciprioţi greci care să supervizeze aceste activităţi. Banii obţinuţi din urma acestor exploatări ar trebui să meagră într-un fond gestionat de Naţiunile Unite care să asigure o distribuţie echitabilă a veniturilor, au mai propus liderii Ciprului de Nord.