Editura Evenimentul si Capital

Turcia investeşte de zor în propria dispariţie. Imperiul Otoman Planetar (II)

Paul Ghițiu
Autor: | | 20 Comentarii | 5698 Vizualizari

Încheiam episodul trecut al acestei analize asupra statului turc actual şi a ambiţiilor sale geopolitice cu amintirea uni fragment din discursul ţinut de preşedintele Erdogan la academia militară turcă: „Noi nu avem dreptul să fim indiferenţi la zonele geografice cu care avem legături afective. De exemplu, nu ne putem întoarce privirile de pe Balcani, din Orientul Mijlociu, din Africa de Nord şi din Caucaz. Nu ne putem neglija fraţii şi surorile din Asia Centrală, care este patria noastră, ca şi din Africa şi din Asia de Sud-Est, ale căror inimi bat alături de ale noastre. Trebuie să fim împreună la înălţimea acestei responsabilităţi, pe care ne-o conferă istoria”.

Iată, în completare cu acesta, declaraţia a primului ministru turc Ahmet Davutoğlu:

Turcia trebuie să aibă o politică proactivă în Balcani, Caucaz, Orientul Mijlociu, ca un cerc interior al Turciei, şi, de asemenea, să aibă o politică de angajare activă în Marea Neagră, Marea Mediterană, Aden, Golf, Marea Caspică şi o politică continentală multidimensională pentru Europa, Africa şi Asia ... şi, de asemenea, să se deschidă către zone noi cum ar fi America Latină.

Cele două declaraţii rezumă foarte clar intenţile Turciei de a se prezenta şi, în scurt timp, chiar de a deveni, o putere mondială şi, după cum am spus în primul episod, Turcia, Arabia Saudită-Qatar, Frăţia Musulmană, sau orice altă formă statală sau organizaţională musulmană, au toată îndreptăţirea să se gândească la viitoarea lume ca la una musulmană şi să acţioneze pregătind, construind, accelerând sosirea acelor vremuri.

În 1400 de ani, de la câteva sute de adepţi şi de la câţiva kilometri pătraţi, ai momentului de început al lui Mahomed, lumea musulmană a ajuns la aproape 2 miliarde de persoane (Pew research: 1,6 mld în 2012) pe toate continentele (în America latină au ajuns deja la peste 1 milion).

În plus, pe trendul politic, demografic şi migraţional actual, chiar fără conflicte militare, Europa va deveni musulmană în doar 15-25 de ani, iar America semnificativ musulmană în 30-40 de ani. Rusia, care acum pare stăpână pe situaţia, are circa 30 de milioane de musulmani la circa 125 - 140 de milioane (surse diferite) populaţie totală. Elementul etnic rus înregistrează însă o scădere demografică dramatică şi, invers, cel musulman este pe spor pozitiv semnificativ.

Oriunde s-au aşezat, migrând paşnic, sau ca cuceritori, msulmanii au ajuns în câteva zeci sau sute de ani de la semnificativi (adică influenţând legile, normele, reglementările şi modul de viaţă al indigenilor şi chiar impunând puncte din propria agendă), la majoritari, adică impunând complet modul lor de viaţă. Un exemplu ar fi schimbarea Europei în numai 60 de ani şi posibila transformare completă în alţi 15-20 de ani.

Nu e nevoie, deci de multă minte şi de alte informaţii pentru a înţelege că lumea este pe cale să devină musulmană şi că de aici se pot trage foloase imense în măsura în care reuşeşti să creezi o reţea, care să stea la baza unor viitoare provincii ale imperiului. În această reţea, moscheile sunt, aşa cum arătat deja, nodurile care o pregătesc, consolidează şi îi asigură succesul.

Timp de peste 1000 de ani, construirea de moschei a fost o cale pentru consolidarea prestigiului unui imperiu islamic mondial şi pentru răspândirea religiei sale. În ultimile decenii,Arabia Sauzdită a fost liderul mondial al construirii de moschei, ridicându-le şi plătind imami care să răspândească ramura Wahhabistă a religiei sale funadmentaliste de stat ­– afirmă Noah Feldman pe bloombergview.com.

Aceste moschei nu sunt pentru religie. Ele sunt pentru autoritate şi putere

spune un constatar al lui Erdogan, referindu-se la cele care se construiesc în Turcia. Dar ceea ce spune este adevărat şi pentru moscheile construite oriunde altundeva: arată o Turcie puternică, prosperă, cu voinţă, cu autoritate.

Departamentul penru afaceri religioase din Turcia a raportat construcţia a 100 de moschei şi şcoli în afara ţării. Moschei , centre culturale şi şcoli turceşti sunt acum pe toate continentele, inclusiv în Australia, Oceania, Noua Zeelandă, sau chiar în Japonia.

În urmă cu un an erau în construcţie 18 moschei de mari dimensiuni în afara Turciei, printre care în Albania, Statele Unite (inaugurată recent), Rusia (inaugurată în toamnă la Moscova), Kirghistan, Filipine, Marea Britanie, Teritoriile palestiniene, Somalia etc. Ofertele de a construi moschei asemănătoare la Atena (unde nu este nicio moschee) şi în Austria au fost respinse de autorităţi, care preferă să construiască ele însele pentru a nu scăpa de sub control viitoarele locaşuri şi deci comunităţile turceşti. O ofertă a fost făcută Cubei şi a intrat în competiţie cu o ofertă a Arabiei Saudite.

În multe privinţe el (Erdogan) vrea să fie văzut, în Turcia şi global, ca o persoană care a promovat interesele islamului şi musulmanilor în întreaga lume. De aceea este atât de implicat în proiectul construirii de moschei. – spune Asli Aydintasbas, editorialist la ziarul „Milliyet”.

Experţii afirmă că în spatele acestei strategii sunt interese imperiale. Reîntoarcerea Turciei la gloria trecutului său otoman este o temă comună a lui Erdogan şi a partidului său AKP, afirmă Yuksel Taskin, un expert de la Universitatea Marmara din Istanbul. Ei încearcă să răspândească convingerea că civilizaţia islamică este în revenire şi că, natural, turcii vor fi în avangarda acestei renaşteri.” (Dorian Jones – Turcia lansează programul internaţional de construcţie de moschei)

Fiecare moschee din lume cu un nume de marcă turcesc este destinată să contribuie la discursul Turciei ca o putere islamică principală – afirmă Kerem Oktem, de la Univeristatea din Graz.

Acest program global de construire de moschei este ecoul masivei expansiuni a clădirilor religioase din timpul sultanului Suleiman în secolul 16. În 2014, Erdogan a şi declarat că noi suntem strănepoţii lui Suleiman Magnificul.

Acest plan nu este legat de credinţă, el este destinat marcării teritoriului autorităţii lor prin intermediul unui monument”- afirmă Ozgur Kazim Kivanc, purtător de cuvânt pentru asociaţia Anti-Capitalist Muslims.

Aydintasbas crede că Erdogan se comportă deja ca şi cum ar conduce musulmanii din întreaga lume. Erdogan crede că, dacă ar fi după oameni, el ar fi ales liderul lumii musulmane în cadrul unor alegeri libere şi corecte la nivel mondial.

ULTIMA ORA! Demisie în partidul lui Victor Ponta! Mihai Tudose: Daca e musai, ma întorc

Pagina 1 din 2


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI