Turcia începe o nouă fază de căutare a gazelor în Marea Neagră

Sursa: Fotogigi85 | Dreamstime.com

Nava de foraj Fatih a Turciei a lansat miercuri o nouă etapă a lucrărilor de explorare în Marea Neagră pentru căutarea rezervelor de gaze naturale, a informat TASS. Nava își va desfășura explorarea gazelor naturale timp de două luni și jumătate la o adâncime de 5.000 de metri sub nivelul mării, a confirmat ministrul turc al Resurselor Naturale și Energiei, Fatih Donmez.

La 21 august 2020, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat despre descoperirea unui mare zăcământ de gaze naturale în Marea Neagră, în largul coastei provinciei Sakarya. În viitorul apropiat, a spus președintele la acea vreme, autoritățile vor rezolva problemele tehnice privind producția de gaze în câmp și vor începe imediat forajul. Valoarea de piață a noilor rezerve de gaze explorate la acea vreme a fost estimată provizoriu la 180 de miliarde de dolari.

Compania turcă Turkiye Petrolleri plănuiește să foreze 40 de puțuri în câmpul Sakarya de pe platforma Mării Negre, ale căror rezerve explorate sunt estimate la 540 de miliarde de metri cubi. Turcia intenționează să realizeze aceste dezvoltări în mod independent, fără a atrage companii străine.

Macedonia de Nord va rezerva capacități la terminalul GNL Alexandroupolis din Grecia

Guvernul Macedoniei de Nord a declarat că a început un proces de rezervare a capacităților de gaz natural lichefiat (GNL) la terminalul plutitor de GNL din Alexandroupolis din Grecia, care este în prezent în construcție.

Investiția va duce la deschiderea unei a doua rute pentru aprovizionarea cu GNL către țară, a spus guvernul într-un comunicat de marți. În prezent, Macedonia de Nord primește gaz din Rusia prin gazoductul TurkStream prin Bulgaria.

În 2021, compania de stat National Energy Resources (NER) din Macedonia de Nord și compania de generare a energiei electrice ESM au semnat un memorandum de cooperare pentru a investi în proiectul de construcție a terminalului GNL și a unei centrale electrice pe gaz la Alexandroupolis.

Macedonia de Nord intenționează să investească peste 380 de milioane de euro (432,2 milioane de dolari) într-o participație de 25% în centrala de 800 MW planificată și 370 de milioane de euro într-o participație de 10% în terminalul GNL, a declarat anul trecut fostul prim-ministru Zoran Zaev. Guvernele Macedoniei de Nord și Greciei au semnat în iulie, de asemenea, un acord pentru construirea unei interconexiuni transfrontaliere de gaze naturale în valoare de 100 de milioane de euro.

sursa: arhivă EVZ

Terminalul GNL din Alexandroupolis, care este de așteptat să devină operațional la începutul anului 2023, este planificat să cuprindă o unitate plutitoare de stocare și regazeificare a GNL, care va fi o nouă poartă independentă de energie pentru piețele din sud-estul și centrul Europei. Stația va avea o capacitate de stocare GNL de 170.000 de metri cubi și o capacitate de alimentare cu gaze naturale care va depăși 5,5 miliarde de metri cubi pe an.

Coridorul sudic de gaze cuprinde Conducta Trans Adriatică (TAP), Conducta Caucazului de Sud (SCP) și Conducta Trans Anatoliană (TANAP). Conectându-se cu TANAP la granița Greciei cu Turcia, TAP se întinde prin nordul Greciei, Albania și Marea Adriatică înainte de a ajunge la coasta de sud a Italiei, unde se conectează la rețeaua italiană de gaze naturale.

Exportul de gaze prin conducta din Caucazul de Sud crește cu până la 5%

În ianuarie a acestui an 3 674,6 mln. metri cubi de gaz au fost transportați prin gazoductele principale în Azerbaidjan, ceea ce este cu 3,5% mai mult în comparație anuală, a declarat Comitetul de Stat pentru Statistică pentru APA-Economics.

45,8% din transportul de gaz a fost efectuat prin conducta Baku-Tbilisi-Erzurum din Caucazul de Sud. Astfel, în perioada de raportare, prin această conductă au fost transportați 1 683,1 mln metri cubi de gaze (creștere cu 4,73% față de aceeași perioadă a anului 2021).

Este important să ne uităm la cum să începem extinderea Coridorului de Gaze Sud - ambasador al SUA Este important să ne uităm la cum să începem extinderea Coridorului sudic al gazelor, a declarat ambasadorul SUA în Azerbaidjan Earle Litzenberger reprezentanților presei locale, relatează Trend.

„Am subliniat rolul important pe care îl joacă Coridorul sudic de gaze astăzi în securitatea energetică a Europei. Din cauza penuriei de gaze din Europa, este și mai important ca Europa să înceapă să ia măsuri suplimentare pentru a-și diversifica sursele de energie, iar Coridorul sudic de gaze ar putea să-și joace rolul.

Coridorul sudic al gazelor are potențialul de a-și dubla capacitatea, ceea ce va necesita ceva timp și investiții. Dar cred că este timpul să începem să vedem cum să începem acest proces acum. Conducta Trans Caspian este, de asemenea, o modalitate de a debloca resursele de gaz semnificative și extraordinare ale Turkmenistanului și de a le aduce pe piețele globale și în Europa. Am crezut întotdeauna că importanța Coridorului sudic al gazelor este că poate fi extins și poate transporta gaz suplimentar în Europa. Suntem deschiși tuturor oportunităților de a crește aprovizionarea cu gaze către Europa. Majoritatea provin din Azerbaidjan. Acest lucru este bun pentru Azerbaidjan, pentru Europa și SUA”, a spus el.

UE și Azerbaidjan discută posibilitatea creșterii aprovizionării cu gaze

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană a discutat cu Azerbaidjanul și cu alte câteva țări posibilitatea creșterii rezervelor de gaze, a informat presa locală. „Modelele noastre pentru o întrerupere parțială sau o reducere suplimentară a furnizării de gaze de către Gazprom arată acum că ne aflăm mai degrabă într-o situație sigură”, a spus ea. Ea a menționat că UE a discutat cu Azerbaidjan, SUA, Qatar, Egipt, Nigeria și Coreea de Sud posibilitatea unei creșteri a aprovizionării atât cu gaz lichefiat (GNL), cât și cu gaz natural.

„Am avut, de asemenea, o conversație cu principalii furnizori de GNL și am întrebat dacă ar fi posibil să redirecționăm livrările în beneficiul UE”, a spus ea. Președintele Comisiei Europene a spus că aceste eforturi dau roade, amintind de decizia Japoniei de săptămâna trecută de a redirecționa unele transporturi de GNL către Europa, ca răspuns la solicitările UE și SUA.

În plus, ea a afirmat că dezvoltarea infrastructurii energetice europene în ultimii ani a îmbunătățit distribuția de gaze și electricitate între țări, dar oprirea completă a furnizării de gaze rusești va necesita în continuare măsuri suplimentare.

UE și Azerbaidjan cooperează în diferite domenii ale economiei. În urmă cu mai bine de zece ani, a fost semnată o declarație comună privind cooperarea energetică cu UE. Cooperarea energetică UE-Azerbaidjan a atins un nou nivel și este încă în desfășurare în cadrul Coridorului sudic al gazelor. UE acordă o mare valoare diversificării aprovizionării cu energie, iar Coridorul sudic al gazelor este deosebit de important în acest sens. În 2021, țările europene au achiziționat 8,2 miliarde de metri cubi de gaz, cu o creștere a volumului așteptată în următorii ani. Cea de-a 8-a reuniune ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului de Gaze Sud, desfășurată la Baku pe 4 februarie, a reafirmat parteneriatul strategic energetic al Azerbaidjanului și al Uniunii Europene, care se bazează pe obiective comune pentru securitatea energetică pe termen lung, securitatea aprovizionării și tranziția la energie verde.

Pentru a ne aminti, Azerbaidjanul a început livrările comerciale de gaz către Europa prin conducta Trans-Adriatică (TAP) la 31 decembrie 2020. Anterior, președintele Azerbaidjan Ilham Aliyev a declarat, în interviul său, că aproximativ 19 miliarde de metri cubi de gaz azerbaigian vor fi exportați în 2022. Din acest volum, peste 8 miliarde de metri cubi vor fi exportați în Turcia și peste 7 miliarde de metri cubi în Italia. Gazul rămas va fi împărțit între Georgia, Bulgaria și Grecia.

UE a găsit o cale de ieșire în cazul opririi exportului de gaz rusesc

Consolidarea conductei paneuropene și a rețelei de alimentare cu energie electrică de interconectare va permite UE să rămână liberă de riscuri legate de aprovizionarea cu gaze rusești. Europa este pregătită pentru aceasta că Rusia poate folosi gazul ca armă și își poate reduce semnificativ aprovizionarea. Acest lucru a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Еuractiv.

Potrivit acesteia, mai multe țări sunt pregătite să crească exportul de gaze naturale lichefiate către UE, ceea ce compensează riscurile pentru energia rusă. Astăzi, Europa importă 90% din gazul său, iar peste 40% provine din Rusia. Deși nu toată lumea din UE are nevoie atât de mult de gaz rusesc, dar țări atât de mari precum Germania și Polonia, precum și un număr de state mici - Austria, Lituania, Slovacia și Ungaria sunt aproape complet dependente de combustibilul din Federația Rusă.

Von der Leyen a menționat că UE a consolidat conducta paneuropeană și rețeaua de interconectare de alimentare cu energie electrică. Va deveni coloana vertebrală a aprovizionării cu hidrogen verde. „Modelele noastre de alimentare cu gaz arată că acum suntem mai degrabă într-o situație sigură. Dar lecția cheie este că trebuie să ne diversificăm sursele de energie și să investim mai mult în surse regenerabile”, a spus șeful CE. Presa adaugă că oficialii europeni vorbesc despre posibilitatea livrărilor de gaze lichefiate și naturale din Statele Unite, Qatar, Egipt, Azerbaidjan, Nigeria și Coreea de Sud. De asemenea, Comisia Europeană pune mari speranțe în Norvegia, care din octombrie a fost de acord să crească producția de gaze.

În același timp, experții în energie au spus că oprirea furnizării de gaze rusești către Europa este puțin probabilă chiar și în cazul unei invazii a Ucrainei, deoarece aceasta ar fi dezavantajoasă pentru ambele părți.