Turcia impune noi reglementări pentru navele care tranzitează prin Bosfor și Dardanele

Turcia a impus noi reglementări pentru navele care tranzitează strâmtorile Bosfor și Dardanele, informează presa turcă

Regulile au fost introduse având în vedere riscurile crescute asociate cu tranzitul din strâmtori, a relatat  CNN-Turk.

În conformitate cu noile reglementări, căpitanii navelor trebuie să prezinte o listă de siguranță autorităților turce cu 3,2 km înainte de a intra în strâmtori.

Căpitanii navelor de pasageri și cei ai navelor de marfă cu o lungime mai mare de 300 de metri trebuie să informeze oficialitățile turce cu privire la trecerea lor prin strâmtori cu 10 zile înainte de tranzit.

Strâmtoarea Bosfor are o lungime de 30 de kilometri și leagă Marea Neagră cu Marea Egee. Având o lățime minimă de 750 de metri, strâmtoarea  este străbătută de curenți puternici. Strâmtoarea Dardanele are o lungime de  61 km lungime și leagă Marea Marmara de Marea Mediterană.

Cele două strâmtori se numără printre cele mai aglomerate căi navigabile din lume, cu un volum mare de nave care le tranzitează, printre care se numără feriboturi, vase de pescuit și ambarcațiuni care transportă turiști.

În urma mai multor incidente grave, în anul 1994  Turcia a adoptat o serie de măsuri de siguranță care reglementează traficul prin cele două strâmtori.

Ministerul de Externe al Turciei a afirmat într-un raport că numărul petrolierelor și al altor nave care transportă mărfuri periculoase care trec prin strâmtorile turcești a crescut dramatic în ultimii ani.

Potrivit datelor ministerului, 8322 nave cisternă, transportând un total de 147 de milioane de tone de mărfuri periculoase, au trecut prin strâmtoarea Bosfor în anul 2017, în creștere de la 136 milioane în anul  2016.

În luna aprilie, o nava lungă de 225 de metri care traversa strâmtoarea Bosfor a deviat de la curs si s-a ciocnit de o vilă din lemn otomană aflată la malul strâmtorii, provocând întreruperea traficului maritim.