Forţele militare turce au pierdut ieri 12 oameni în ciocnirile cu PKK.
12 soldaţi turci şi 23 de rebeli kurzi au fost ucişi ieri, într-o ambuscadă la graniţa dintre Turcia şi Irak. Această situaţie l-a determinat pe premierul Tayyip Erdogan să iniţieze consultări de criză care s-ar putea încheia cu autorizarea unei ofensive militare peste frontieră.
Atacul PKK, soldat şi cu rănirea a 16 persoane, s-a produs în provincia Hakkari, într-o regiune frontalieră muntoasă. Luptele au continuat şi în cursul după-amiezii de ieri, militarii turci fiind sprijiniţi şi de elicoptere Cobra.
Bilanţul de 12 soldaţi şi 23 de rebeli morţi a fost confirmat de Statul Major General al armatei turce, surse apropiate rebelilor kurzi susţinând că aceştia ar fi luat şi un „mare număr de prizonieri“.
Atacul, unul dintre cele mai sângeroase dintre cele lansate de rebelii Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) în ultimul deceniu, s-a produs la patru zile după ce parlamentul de la Ankara a votat o moţiune prin care trupelor naţionale le este permis să intre în nordul Irakului pentru a lupta împotriva gherilelor kurde care se adăpostesc în regiune.
Erdogan a convocat pentru duminică seara o reuniune la care urmau să participe preşedintele Abdullah Gül, responsabili ai guvernului şi ai armatei, pentru a decide care va fi răspunsul Turciei. Statele Unite, aliatul Turciei în NATO, şi guvernul irakian au cerut Ankarei să se abţină de la acţiuni militare, menţionând că o astfel de situaţie ar risca să destabilizeze cea mai paşnică regiune din Irak şi, posibil, întreaga zonă. Washingtonul se teme că haosul provocat de o incursiune militară turcă ar ameninţa livrările de ţiţei şi speranţele SUA de a pune capăt violenţelor în restul Irakului.
Presiuni militare
Pe de altă parte, guvernul lui Erdogan este supus unor puternice presiuni din partea populaţiei şi a armatei pentru a lua măsuri împotriva PKK, în urma unei serii de atacuri sângeroase asupra for- ţelor de securitate turce. „Nu ne putem aştepta ca Turcia să rămână tăcută în faţa unor astfel de atacuri“, declara Murat Yetkin, comentator al cotidianului liberal „Radikal“.
Preşedintele irakian Jalal Talabani a anunţat aseară că Irakul nu-i va preda „niciodată“ pe liderii PKK şi că Bagdadul îşi va „apăra teritoriul contra oricărui atac“. Pe de altă parte, el a adăugat că, dacă Turcia „propune o soluţie politică acceptabilă, iar PKK o va refuza“, atunci Irakul va considera PKK „drept o organizaţ ie teroristă“. Liderul regiunii kurde din Irak, Masoud Barzani, a afirmat la rându-i că se va apăra de o eventuală incursiune turcă. „Nu ne vom lăsa prinşi într-un război între PKK şi Turcia, dar dacă regiunea Kurdistan va deveni ţintă, atunci noi ne vom apăra cetăţenii“, a spus Barzani la finele unei întrevederi cu preşedintele Talabani, şi el de origine kurdă.