Forţele armate turce vor desfăşura exerciţii militare în largul Ciprului începând de duminică, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Ankara.
Manevrele au loc pe fondul tensiunii continue cu Grecia în legătură cu disputa pe tema gazului în Mediterana de Est şi al unor eforturi internaţionale de mediere.
Exerciţiul, numit "Mediterranean Storm" (Furtună mediteraneană), va avea loc până joi şi va fi desfăşurat potrivit Ankarei împreună cu elemente din nordul Ciprului, administrat de "Republica Turcă a Ciprului de Nord", entitate autoproclamată şi recunoscută doar de Turcia.
Potrivit Ministerului Apărării turc, exerciţiul anual are ca scop "îmbunătăţirea instruirii reciproce, a cooperării şi interoperabilităţii" între Turcia continentală şi comandamentul forţei din nordul insulei divizate.
Elementele aeriene, navale şi terestre vor participa la exerciţiu cu simulări de căutare şi salvare de atac aerian şi de luptă, potrivit unui comunicat.
Tensiunea rămâne ridicată între Turcia şi Grecia, membri ai NATO şi vecini, ambii pretinzând dreptul de a fora în aceeaşi parte a Mediteranei de Est, despre care se crede că este bogată în resurse de hidrocarburi.
Ciprul este împărţit între sudul grec şi nordul turc nerecunoscut internaţional din 1974, când Turcia a invadat insula ca răspuns la o lovitură de stat.
Ambele ţări au efectuat exerciţii militare rivale în zona unde o navă de cercetare turcă, escortată de vase de război, efectuează operaţiuni de forare până la 12 septembrie.
NATO şi Uniunea Europeană au oferit mediere în dispută. Cu toate acestea, Ankara şi Atena nu au confirmat încă discuţii, notează Agerpres.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu avertiza încă de sâmbătă trecută că orice acţiune din partea Greciei vizând extinderea apelor sale teritoriale de-a lungul ţărmurilor estice, spre Turcia, va fi considerată un motiv de război,
„Ei nu îşi pot extinde acestea [apele teritoriale] la 12 mile în Marea Egee”, a spus Cavusoglu, referindu-se la marea care separă cele două ţări.
„Acesta este un motiv de război sau casus belli”, a adăugat şeful diplomaţiei turce într-un interviu acordat postului local de radio A Haber, citând o declaraţie din 1995 parlamentului de la Ankara.
Turcia şi Grecia au 6 mile marine de ape teritoriale în Marea Egee, unde se află mai multe insule greceşti situate în apropierea teritoriului turc.
Avertismentul ministrului turc de externe a venit ca o reacţie la anunţul premierului grec Kyriakos Mitsotakis care afiirma că apele teritoriale ale ţării sale vor fi extinse de la 6 la 12 mile nautice (de la 11 la 22 de kilometri) de-a lungul ţărmurilor sale vestice, spre Italia. Mitsotakis a declarat că ţara sa ar putea lua în calcul extinderea apelor teritoriale şi în alte zone maritime. „Nu este problema noastră dacă se extind la 12 km în Marea Ionică … dar poziţia noastră în Marea Egee este extrem de clară”, a adăugat Cavusoglu.