Ankara plusează în disputa diplomatică pe care o are cu statul evreu şi atacă blocada impusă Fâşiei Gaza la Curtea Internaţională de Justiţie.
Turcia nu s-a limitat să îl expulzeze pe ambasadorul israelian la Ankara, în replică la refuzul Israelului de a-şi prezenta scuze după raidul militar din mai 2010 în care opt cetăţeni turci şi-au pierdut viaţa. În următoarele zile, guvernul Erdogan va contesta la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) legalitatea blocadei impusă de Israel Fâşiei Gaza, în timp ce presa turcă vorbeşte deja despre o posibilă vizită în teritoriul palestinian a şefului executivului de la Ankara.
"Curtea Internaţională de Justiţie are ultimul cuvânt. Asta spunem şi noi, să lăsăm curtea să decidă", a declarat şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, citat de BBC.
Disputa se mută în instanţă
Ministrul a reacţionat astfel la concluziile unui raport al Naţiunilor Unite privind raidul din mai 2010, când marina israeliană a interceptat o flotilă cu ajutor umanitar în largul Fâşiei Gaza.
Raportul declară drept legală blocada impusă de statul evreu teritoriului palestinian controlat de gruparea Hamas şi conchide că, în baza acestei măsuri, intervenţia armatei israeliene, anul trecut, a fost una legitimă.
ONU critică însă Israelul pentru un uz de forţă disproporţionată în acest caz. Sesizarea instanţei de la Haga reprezintă una din cele cinci măsuri de retorsiune împotriva Israelului anunţate de Ankara pentru a sancţiona refuzul statului evreu de a-şi prezenta scuze. "Nu este vorba despre o afacere între Turcia şi Israel. Este vorba despre o afacere între Israel şi comunitatea internaţională, dreptul internaţional şi conştiinţa internaţională", a mai subliniat Davutoglu.
Opoziţia turcă a criticat decizia guvernului de a-l expulza pe ambasadorul israelian, subliniind că este o măsură pripită şi "fără niciun rost".
Şeful executivului de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu, a subliniat din nou, ieri, că Israelul nu va prezenta scuzele aşteptate de Turcia. "Nu avem nevoie să ne cerem scuze pentru că am acţionat să ne apărăm concetăţenii, copiii şi oraşele", a declarat el.
Liga Arabă, care reprezintă 22 de state, şi-a anunţat însă sprijinul pentru Turcia şi intenţia acesteia de a sesiza CIJ.
Secretarul- general al organizaţiei, egipteanul Nabil al-Arabi, a subliniat că, în ceea ce priveşte legalitatea blocadei impuse Fâşiei Gaza, experţii ONU au examinat doar dreptul maritim internaţional, care nu e relevant deloc în acest context.
VIZITĂ
Erdogan, în Gaza
Presa turcă a scris ieri, citând surse guvernamentale, că premierul Recep Tayyip Erdogan se pregăteşte să viziteze Fâşia Gaza la jumătatea acestei luni, sfidând blocada impusă de Israel teritoriului palestinian. În urmă cu aproape două luni, când s-a vorbit prima dată despre posibilitatea unei astfel de vizite, Erdogan confirma că ia în calcul o astfel de deplasare "dacă sunt condiţii favorabile". Citiţi şi:
- Factori agravanţi în ecuaţia relaţiilor turco-israeliene
- Conflictul Turcia-Israel. Oficialii de la Ankara ameninţă cu creşterea prezenţei în estul Mediteranei | VIDEO