Foarte precaute primele reacţii după referendumul turc, din partea Germaniei, ţara care găzduieşte cea mai mare comunitate de turci aflată peste hotare. Angela Merkel şi Sigmar Gabriel au dat un comunicat comun că ''e de aşteptat ca după o bătălie dură la referendum, guvernul turc să încerce un dialog respectuos cu toate forţele politice şi sociale ale ţării''.
O precauţie care devine aproape suspectă privind desfăşurarea scrutinului turcesc. Cancelarul, vicele său şi ministrul de Externe au amintit şi că - înainte ca concluziile OSCE să fie făcute cunoscute - Berlinul dă ''multă importanţă analizelor observatorilor''.
În Germania s-a repetat ieri ceea ce s-a petrecut la alegerile prezidenţiale din 2015 când Erdogan a fost votat de o covârşitoare majoritate, dar jumătate din populaţie n-a mers la vot.
În ţara Angelei Merkel trăiesc 1,4 milioane de turci care ar fi putut să-şi exprime opţiunea. Cifra reprezintă jumătate din cea de 2,9 milioane de turci aflaţi peste hotarele ţării lor. Dar nici măcar jumătate n-au mers la urne (46,2%), iar 63,1 au votat DA!
Preşedintele Asociaţiei turcilor din Germania, Gokay Sofuoglu, a exprimat clar ceea ce mulţi gândesc: ''E nevoie să găsim modalitatea de a atrage aceste persoane care trăiesc într-o ţară democratică precum Germania şi care se exprimă în favoarea autocraţiei în Turcia''.
Manfred Weber (CSU) cere deja ca negocierile Ankarei cu UE să fie anulate. Adevărata întrebare este dacă Erdogan aspiră încă la acel obiectiv...
Merkel riscă însă ruperea acordul asupra refugiaţilor. Înţelegerea era cu promisiunea a 6 miliarde de euro din bani europeni pentru ca Turcia să ţină sub control milioanele de refugiaţi veniţi din zonele de conflict, ca Siria.