„Nu-i vom păstra până la sfârșitul vieţii. Nu suntem un hotel pentru membrii Statului Islamic” , a declarat ministrul de Interne, Suleyman Soylu, reporterilor din Ankara. La ora actuală armata turcă are peste 1.000 de teroriști ISIS împreună cu rudele lor în custodie. Avertismentul de la Ankara vine în ciuda refuzului mai multor state europene de a prelua luptători ISIS.

Marea Britanie şi Olanda refuză

Până în prezent,  Marea Britanie a refuzat să repatrieze, inclusiv trei orfani ai căror părinți au fost uciși într-un atac aerian din Baghuz. „Îi vom trimite înapoi pe cei din mâinile noastre”, a declarat luni Soleyman Soylu, ministrul de Interne al Turciei. „Spun că ar trebui să fie judecați acolo unde au fost prinși. Este o nouă formă de drept internațional, cred. Nu este posibil să acceptăm acest lucru. Vom trimite înapoi membrii Daesh în propriile țări, indiferent dacă își revocă cetățenia sau nu”, a spus el.

Cu toate acestea, nu este clar dacă Ankara va putea extrăda

Deși în conformitate cu Convenția de la New York din 1961, este ilegal să lase pe cineva apatrid, mai multe țări, inclusiv Marea Britanie și Franța, nu au ratificat-o, iar cazurile recente au declanșat lupte legale prelungite. Se știe că Marea Britanie a revocat cetățenia a cel puțin 100 de persoane pentru a se alătura grupurilor teroriste în străinătate, dar se crede că numărul real este mai mare. Se pare că Guvernul a folosit tactica pentru a evita acceptarea responsabilităților pentru cei din  Siria, pe care îi consideră o amenințare la adresa securității naționale, potrivit Telegraph.