Ministrul de Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat luni că Suedia și Finlanda nu pot intra în NATO dacă Parlamentul de la Ankara nu ratifică aplicațiile lor pentru statutul de membri ai Alianței, scrie Daily Sabah citat de digi24. Çavuşoğlu a spus că Suedia și Finlanda trebuie să se conformeze cu memorandumul semnat cu Turcia, avertizând că „dacă nu se conformează, nu le vom accepta în NATO”.
Vorbind despre semnarea acordului ca un început al procesului, ministrul de externe turc a spus că cel mai important lucru este angajamentul.
Çavuşoğlu a subliniat că Turcia are două mari obiective pe care vrea să le rezolve și anume activitățile grupurilor teroriste precum PKK și embargoul asupra exportului de arme către Turcia.
„Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a intrat în acest proces. Am trimis propriul proiect de înțelegere. La ultima întâlnire, cu câteva zile înainte de Summitul NATO, aceste două state au acceptat cererile noastre. Însă, diferențele de opinie au continuat asupra unor probleme. Negocierile au continuat la discuțiile din Madrid. Președintele nostru a anunțat liniile roșii ale Turciei. PKK este și ea pe lista NATO a teroriștilor. Pentru prima dată, YPG/ PYD a fost inclusă într-un document NATO”, a spus acesta, referindu-se la grupările siriene sprijinite de SUA ale organizației teroriste.
El a mai spus că liderii celor două state nordice și oficialii lor de rang înalt au acceptat că nu vor oferi niciun sprijin grupărilor teroriste.
„Cele două țări trebuie să-și actualizeze legislația privind lupta contra terorismului și industria de apărare. Memorandumul de înțelegere pe care l-am făcut este foarte benefic în aceste țări. Suedia și Finlanda se angajează la o cooperare deplină cu Turcia în lupta împotriva terorismului., a spus oficialul turc, care a adăugat că este și un angajament pentru a ridica embargoul și restricțiile asupra industriei de apărare și de a mări cooperarea.
Turcia vrea să vadă dacă Suedia și Finlanda își mențin promisiunile
În discuțiile cu reporterii aflați în avionul cu care Erdogan se întorcea de la summitul NATO de la Madrid, liderul de la Ankara a spus că nu trebuie grăbită ratificarea cererilor de aderare în parlament. Turcia vrea să vadă dacă Suedia și Finlanda își mențin promisiunile făcute în cadrul acestui memorandum, inclusiv privind extrădarea suspecților căutați de Turcia, a spus președintele turc.
Erdogan a declarat la sfârșitul summitului, joi, că Suedia și Finlanda trebuie să-și onoreze promisiunile inclusiv prin extrădarea a 73 de „teroriști”.
În această privință, premierul suedez, Magdalena Andersson, a refuzat duminică să dezmintă afirmaţia făcută recent de preşedintele turc Erdogan, cum că Suedia "a promis" extrădarea a 73 de persoane în Turcia în schimbul renunţării de către Ankara la opoziţia sa faţă de intrarea ţării nordice în NATO, relatează Agerpres.
Ce urmează pentru cele două țări nordice
Finlanda şi Suedia ar urma să semneze, marţi, protocolul de aderare la NATO. Pentru a putea deveni, apoi, oficial membre ale Alianței Nord-Atlantice, parlamentele celor 30 de țări care fac deja parte din NATO trebuie să ratifice protocolul.