Turcia a început să deporteze refugiații? La Istanbul, magazinele siriene au fost atacate!

Turcia a început să deporteze refugiații? La Istanbul, magazinele siriene au fost atacate!

În vreme ce presa pro-guvernamentală din Turcia se plânge de creșterea islamofobiei în Occident și a atacurilor extremei drepte împotriva musulmanilor (cu precădere în Germania), autoritățile de la Ankara par să fi declanșat pe șest acțiuni de deportare a imigranților sirieni.

Numai în această lună, peste 4500 de sirieni au fost deportați, susține o depeșă a agenței Reuters, care pune măsurile luate de autorități pe seama nemulțumirilor populației locale față de „prezența prelungită“ a refugiaților în țară.

În lipsa unor statistici oficiale, e greu de spus câți sirieni au părăsit Turcia și, mai ales, dacă au făcut-o de bună voie sau au fost siliți. Oricum nu e vorba de un număr mare e oameni, dacă ne gândim că în Turcia trăiesc în momentul de față nu mai puțin de 3,6 milioane de refugiați sirieni.

Măsurile, chiar dacă nu sunt asumate oficial, par să aibă mai degrabă rolul de a mai liniști nemulțumirile din ce în ce mai mari ale localnicilor. Mai ales că, în unele cazuri, aceste animozități au degenerat în acțiuni violente. La Istanbul, de pildă, mulțimea a atacat magazinele siriene, anunță Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe fondul recesiunii economice, turcii par să vadă în imigranți un pericol pentru locurile lor de muncă, dar și o povară suplimentară care a adus spitalele și școlile turcești în pragul colapsului. Localniciii sunt îngrijorați, de asemenea și de creșterea criminalității.

Autoritățile turce susțin, însă, că măsurile vizează exclusiv prevenirea migrației ilegale și că măsurile nu sunt îndreptate împotriva sirienilor . Într-o conferință de presă susținută duminică, ministrul de Interne al Turciei, Süleyman Soylu, a declarat că nu se pune problema deporttării sirienilor care beneficiază de protecție temporară, au permis de ședere sau se numără printre străinii care beneficiază de protecție internațională.

Potrivit ziarului guvernamental Daily Sabah, Soylu a admis însă că 268 000 de imigranți ilegali au fost capturați în țară în 2018, iar la începutul acestui an în centrele de deținere din Turcia se aflau peste 165.000 de imigranți ilegali.

Mai mult, ministrul turc a anunțat că numărul acestora va crește până la 300 000 de oameni o dată cu aplicaea noilor măsuri de descurajare a imigrației ilegale. „Există și sirieni care vin (în Turcia n.r.) prin mijloace ilegale. I-am luat și i-am trimis în tabere, spunându-le că nu au permis de ședere. Nimeni nu poate fi deportat. ... Ce să facem cu ei? Când îi prindem pe sirienii neînregistrați, îi trimitem în lagăre. În prezent, aici trăiesc peste 100.000 de persoane”.

Soylu spune, însă, că Turcia are probleme nu numai cu sirienii, ci și cu alți imigranți: "Problema noastră este cu refugiații care trăiesc în Istanbul, dar sunt înregistrați în alte provincii. Din 12 iulie, am prins 6.122 de persoane, dintre care 1000 sunt sirieni, iar 2.600 sunt afgani. Noi îi prindem pe toți. Și, cu excepția sirienilor, îi transferăm în centrele de repatriere. Sirienii sunt protejați temporar ", a spus ministrul, citat de ziarul Hurriyet Daily News.

De altfel, Turcia, în ciuda problemelor pe care le are cu numărul mare de imigranți, nu-și poate permite să se arate nepăsătoare cu privire la soarta refugiaților, atâta timp cât se pretinde apărătoarea musulmanilor suniți din Siria împotriva dictatorului Bashar al-Assad.

Cu mai puțin de o lună în urmă, rebelii sprijiniți de Turcia și-au unit forțele cu jihadiștii legați pe vremuri de al-Qaida pentru a lupta împotriva trupelor guvernamentale. Asta ca să nu mai vorbim de operațiunile pe scară largă ale armatei turce împotriva gherilelor kurde din Irak și Siria.